Kun je vertellen wat de studie Business Analytics (BA) inhoudt?

Het doel van de studie is je te leren hoe je analyses kunt maken voor bedrijven, meestal met behulp van data. Vakken als wiskunde, programmeren, kans berekenen, excel vaardigheden en een aantal business vakken (zoals finance, accounting) behoren tot de basis. Naarmate de studie vordert, wordt het exacter en ontwikkel je steeds meer vaardigheden om goed te leren analyseren.

Wat is volgens jou het verschil tussen deze studie en econometrie?

Bij econometrie ga je op theoretisch vlak net een stukje verder. Als iemand die economie, econometrie en business analytics heeft gestudeerd c.q. studeert, vind ik dat bijvoorbeeld wiskunde bij BA qua moeilijkheid rond het niveau van econometrie zit, behalve het stuk “bewijzen van wiskundige theorieën en formules”. Verder vind ik dat BA iets meer praktijkgericht is. Je gaat bijvoorbeeld al in de eerste week langs bij een bedrijf om hun werkproces te leren begrijpen, waarna je een analyse voor hen maakt.

Wat vind je het leukste aan je studie in dit eerste studiejaar?

Voor mij is hier de juiste balans tussen theorie en praktijk. In januari en juli heb je 2 vakken van een maand waarin je de tot dan toe opgedane kennis gebruikt in een project. Over die analyse schrijf je een verslag. Verder heb ik bijna geen vakken gehad waar je 8 weken de tijd hebt om een boek uit je hoofd te leren en er vervolgens een tentamen over krijgt. Bij elk tentamen krijg je sommen. Dus de nadruk ligt op het begrijpen en kunnen toepassen van de stof en niet op domweg dingen uit je hoofd leren.

Sommige studies hebben een struikelblok in het eerste jaar, een vak waar veel mensen op stranden. Is dat bij jouw studie ook het geval?

De meeste studenten die ergens moeite mee hebben, hebben dat met

  • Wiskunde (het niveau en het tempo ligt veel hoger dan op het VWO),
  • Programmeren (in het eerste blok mis je de boot als je een paar colleges mist) en/of
  • Probability theory (veel werk en lastige stof als je het nog nooit hebt gehad).

Waar kijk je het meest naar uit komend studiejaar?

Het feit dat we in het tweede jaar wat exacter op de onderwerpen ingaan, nadat we in het eerste jaar een brede, solide basis hebben opgebouwd.

Heb je al enig idee welke kant je op wilt?

Nee.

Heb je een advies voor aankomend studenten die aan deze studie denken?

Hou je veel van wiskunde, getallen en onderwerpen er omheen, hou je meer van dingen begrijpen dan klakkeloos uit je hoofd leren, interesseer je je in computers, programmeren en programma’s als excel én vind je het toch wel fijn als er wat businessvakken bij zitten, dan denk ik dat dit de ideale studie voor je is.

Zijn er nog andere dingen die je wilt melden?

Het is een vrij nieuwe studie en er is enorm veel vraag naar in het bedrijfsleven. Het zal dus waarschijnlijk niet zo lastig zijn een leuke baan te vinden. Bovendien verdient het aardig; geen vervelende bijkomstigheid!

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken