door Adine de Planque

De afgelopen jaren heb ik heel wat jongeren die in het buitenland wonen geholpen bij het vinden van een studie in Nederland. Na een wat onwennige skype-start ben ik inmiddels aardig bedreven in het coachen op afstand. Het is eigenlijk heel gezellig zo voor dat scherm, het voelt helemaal niet zo anders als bij een regulier gesprek.

Soms is skypen helaas niet mogelijk. Zo had ik een klant die vrijwilligerswerk deed in Zuid Afrika, in een weeshuis waar ze maar heel af en toe internet had. Dus moesten de gesprekken via de (haperende) mail en soms de telefoon.

Gelukkig zijn de meeste expat kinderen die ik begeleid gewoon vaak achter hun bureautje te vinden, zeker als ze nog examen moeten doen.

Omdat we in Nederland inmiddels de vervroegde aanmelddatum hebben van 15 januari voor de fixusstudies, is het voor jongeren in het buitenland écht verstandig om op tijd over de studiekeuze en het studentenleven na te denken, in ieder geval vóórdat ze diep in hun eindexamen zitten. Ergens in de voorlaatste klas is een heel goed moment om te beginnen.

Via skype en mail kunnen we de selectie van studies en steden samen terugbrengen tot 3 tot 5 studies, die dan in de herfstvakantie eventueel bezocht kunnen worden (in de zomer of de kerstvakantie is dat vaak niet mogelijk).

Als een bezoek aan Nederland niet gepland is, kan ik je altijd in contact brengen met oud klanten die de studies doen waar jij naar kijkt, zij helpen graag omdat ze in het verleden immers zelf ook goed geholpen zijn op deze manier.

Kennis van de verschillende schoolsystemen hebben we in huis, net als begrip en ervaring  op het gebied van de onwennige overgang naar een land wat misschien je vaderland is, maar wat je alleen maar van vakanties kent. Onze materialen zijn ook vertaald in het Engels en als je het prettiger vindt kunnen we ook Engels spreken.

Als alles goed verloopt weet je vóór je aan je eindexamen* begint wat je wilt gaan studeren en ook in welke stad. Zo heb je nog tijd genoeg om je aan te melden, eventuele selectietoetsen te maken en motivatiebrieven te schrijven.

En niet te vergeten… een logeeradres te vinden .

 

*Natuurlijk kun je ook in je eindexamenjaar bij ons terecht, dan moeten we gewoon wat sneller werken.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken