Het is lente en dat betekent over het algemeen dat we weer mooie, zonnige dagen kunnen verwachten. De centrale examens starten over een maand dus veel examenleerlingen kunnen helaas niet genieten van terrassen maar zitten achter de boeken.

Naast hard leren voor de examens hebben deze leerlingen nog een heel belangrijk keuze te maken deze maand, waar ga ik mij inschrijven?

1 mei deadline
Wil je in september starten met een bachelor aan een Hogeschool of Universiteit, dan moet je je voor 1 mei inschrijven via Studielink.

Heb jij je voor 1 mei aangemeld, dan ben je verzekerd van een plek op de opleiding van jouw keuze. Als je aan de randvoorwaarden voldoet, word je toegelaten.
Mis je de 1 mei deadline? Dan kun je geweigerd worden door de opleiding van jouw keuze, en dat risico wil je niet lopen.

Nog niet kunnen kiezen? Schrijf je toch in!
Veel leerlingen ervaren deze 1 mei deadline als het grote keuzemoment: “dan MOET ik zeker weten wat en waar ik wil gaan studeren”. Niets is minder waar. Je kunt altijd nog van keuze veranderen; voor 31 augustus hoef je er pas uit te zijn.

Je mag je voor maximaal 4 studies aanmelden. Dus weet je nog niet helemaal wat je wilt doen? Schrijf je dan gerust in voor meerdere opleidingen. Je kunt je nog tot vlak voor de start van de opleiding afmelden als je niet gaat beginnen. We raden je wel aan om hier niet zo lang mee te wachten. De opleiding waar jij je aanmeldt, rekent er namelijk op dat jij bij hen gaat starten.

Studiekeuzecheck
Sommige opleidingen vereisen een zogenaamde ‘studiekeuzecheck’, ook wel ‘matching’ genoemd. Hiermee controleren instellingen of de studie wel bij je past; en jij dus ook!
Hoe de studiekeuzecheck eruit ziet, verschilt per opleiding. Soms is het een toets, maar het kan ook een gesprek of een proefcollege zijn.

Heb jij je voor 1 mei aangemeld bij de opleiding? Dan is de uitslag van deze studiekeuzecheck niet bindend; je kunt dan sowieso starten ook al is het advies dat je misschien beter iets anders kunt gaan studeren. Het is dan overigens aan te raden om goed na te denken of deze studie wel bij je past.
Heb jij je pas na 1 mei aangemeld, dan mag het advies van de instelling wel bindend zijn.
Werk je niet mee aan de studiekeuzecheck dan kan de opleiding je ook afwijzen.

Dus…
Schrijf je altijd in voor 1 mei, ook als je niet zeker bent. En zorg dat je in de tussentijd met je studiekeuze aan de slag gaat. Wil je daarbij hulp? Neem dan contact op met een van onze coaches, we helpen je graag!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken