Slaapwandelend door je studie

Voor een studiekeuzecoach heb ik mijn eigen studie destijds bedroevend onbewust gekozen.

Plan B
Ik wilde graag Geneeskunde studeren en werd uitgeloot. Twee keer. De eerste keer nam ik een tussenjaar. Met de tweede keer had ik simpelweg geen rekening gehouden. Er was geen plan B. In Geneeskunde had ik mij al niet zo goed verdiept, maar nu moest ik op het laatste nippertje nog een andere studie kiezen. Menselijk gedrag vond ik interessant, dus het werd Psychologie.

Studietrein
Ik vond het allemaal best heel interessant. Ik deed alles wat er van mij verwacht werd en liet mij verrassen door elk studieonderdeel.
De studie ging voorspoedig, maar ik was geen eigenaar van mijn eigen leerproces. Ik was als een slaapwandelaar die in een studietrein gestapt was en mij nu mee liet voeren langs alle stations onderweg. Nergens nam ik het stuur over van het studieprogramma. Ik was niet wakker in wat ik wilde leren, waar en hoe ik dat wilde leren, wat de mogelijkheden waren, waarop ik kon voorsorteren en wat ik ermee wilde doen.
Uiteraard waren er hier en daar kruispunten, waarbij ik een keuze diende te maken. Zelfs die deed ik soezend, het toeval en het gemak omarmend. Zo haalde ik met plezier de eindhalte, maar heb ik ook best wat interessante afslagen gemist.

Wakkere studenten
Terugkijkend zie ik dat er om mij heen ook heel wakkere studenten waren, die precies wisten wat ze wilden leren, pro-actief en alert. Ook tijdens mijn werk als studieadviseur heb ik het verschil tussen slapende en wakkere studenten duidelijk gezien.
Wakkere studenten volgden vakken bij andere richtingen of studies die hun programma goed aanvulden, studeerden een tijdje in het buitenland, kozen de stage in het veld waar ze wilden gaan werken, legden contacten met docenten die hen inspireerden en nog veel meer pro-actieve, geïnspireerde acties.

Jezelf wakker oriënteren
Hoe word je een wakkere student? Sommige studenten hebben het in hun karakter om wakker te zijn. Met mijn ervaring als studiekeuzecoach kan ik mij ook voorstellen dat bewust kiezen je wakker maakt. Een goed georiënteerde student weet wat hij kiest en waarom hij dat kiest. Nog voordat de studie is begonnen is hem duidelijk wat, hoe en waarom hij komt leren. Er zijn de juiste vragen gesteld en de antwoorden daarop zijn onderzocht en gevonden. Ik zie het bij de jongeren die ik begeleid. De meesten komen slapend bij mij binnen en veel van hen melden zich als wakkere studenten aan voor hun studie.

Getuige
Ik ben blij met mijn keuze voor de studie Psychologie. Mijn studietrein bleek langs veel interessante stations te komen. Ik ben alleen wel benieuwd hoe ik de studie zou hebben doorlopen als ik mijzelf goed had georiënteerd en daarbij wakker was geworden. Gelukkig mag ik nu jongeren helpen wekken en dat is iets moois om getuige van te zijn.

Heb jij hulp nodig om bewust een studie te kiezen? Neem gerust contact op met een van de coaches van StudiekeuzeOpMaat.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken