De KEI-week in Groningen, de EL CID in Leiden, de AID in Wageningen…. in vrijwel alle studentensteden starten half augustus de introductiedagen voor studenten. Een goede manier om kennis te maken met de universiteit of de hbo-instelling waar je in september gaat starten en daarnaast ook met de stad, die voor studenten toch andere dingen biedt dan voor ‘gewone’ bewoners.
Iedere introductietijd is anders
De ene is meer vanuit de onderwijsinstelling georganiseerd, dus dan krijg je uitleg over hoe je eerste jaar is ingericht qua studie en wat er verder binnen en buiten de onderwijsinstelling georganiseerd wordt. Soms zit je daar ook al direct in de klas waar je dat jaar mee start en ga je samen op kamp.
De ander is meer gericht op de stad en het studentenleven eromheen. Dit zie je vaak bij steden waar meerdere universiteiten en hbo’s zijn en waar ook veel studentenverenigingen zijn. Ook hier word je in groepjes ingedeeld met eerstejaars van jouw studie, en soms ook van andere studies. Onder begeleiding van ouderejaars doorlopen jullie samen het introductieprogramma waarbij je langs gaat op de sport- en studentenverenigingen, een kroegentocht maakt, van alles te weten komt over studentenhuizen, studeren op de UB (universiteitsbibliotheek) etc.
Na de algemene introductiedagen zijn er vaak nog een of twee weken vrij voordat de studie echt begint. In die weken plannen de sport- en studentenverenigingen hun eigen introductietijd. Weet je trouwens het verschil tussen een studievereniging en studentenvereniging al? De studievereniging is gekoppeld aan je studie en is sowieso handig om lid van te worden. Via hen kun je boeken goedkoper aanschaffen en verder organiseren zij studie-gerelateerde activiteiten (excursies, borrels met studiegenoten). Een studentenvereniging staat los van de studies, daar leer je ook studenten van andere opleidingen kennen. Met hen ga je van allerlei activiteiten ondernemen, van skiën tot toneelspelen, van debatteren tot evenementen organiseren (NB. in de commissies die de introductiedagen organiseren zitten o.a. leden van de studentenverenigingen).
Is de introductieweek zinvol of alleen maar feest?
Het is zeker zinvol om je aan te melden voor de introductietijd. Voor iedereen is het spannend en nieuw, dus dat maakt dat je er niet alleen voor staat. Het programma is zo ingericht dat je snel veel mensen leert kennen, zodat de eerste dag naar college aanvoelt alsof je elkaar al langer kent. Verder zie je veel van de stad en alles wat daar te doen is voor studenten; zelfs kamers vinden wordt dan makkelijker.
Op de site Studenten Wegwijzer staan de meeste introductiedagen genoemd. Hieronder nog een aanvulling. Mocht de introductietijd van jouw stad/studie er niet bij staan, informeer dan bij je opleiding.
– Amsterdam: Introductie HvA
– Arnhem/Velp: HAN Intro en HvHL Velp
– Breda: HBO Intro Festival
– Heerlen: HIT-week
– Leeuwarden: LEIP! En introductieweek HvHL
– Zwolle: Bruisweken
Heb je hulp nodig bij je studiekeuze?
Bekijk dan de site van StudiekeuzeOpMaat of zoek direct contact met een van onze studiekeuzecoaches (NB. mocht iemand met vakantie zijn, stuur dan een berichtje naar info@studiekeuzeopmaat.nl, dan kijken we wie er in de buurt wel aanwezig is.
(update van blog van 5 juli 2021)