Het behalen van een HBO-diploma is een belangrijke mijlpaal. Na het afronden van een studie hebben studenten soms het gevoel dat ze hun kennis verder willen uitbreiden of een nieuwe richting willen verkennen. Soms ontstaat het verlangen om nog een tweede HBO-studie te gaan volgen. Maar mag/kan dat zomaar? Wat zijn de mogelijkheden en uitdagingen?

Financiële overwegingen

Uiteraard mag en kun je een tweede HBO-studie gaan doen. Het is echter in de meeste gevallen zeer kostbaar. Het is belangrijk om een realistische beoordeling te maken van je financiële situatie en te overwegen hoe je de kosten kunt dekken. Het bedrag kan verschillen per onderwijsinstelling, per opleiding en per groep studenten maar is aanzienlijk vanwege het instellingstarief wat betaald moet worden. Tenzij je de tweede opleiding bent gestart tijdens de eerste opleiding, dan vervalt dit instellingstarief. Deze tweede opleiding moet je dan zonder onderbreking afronden.

Meer over de kosten van een tweede HBO-opleiding vind je bij de onderwijsinstelling zelf of bij Studiekeuze123.

Benieuwd wat jij moet betalen? Doe dan de collegegeldwijzer

Overigens geldt het hoge instellingstarief niet voor wie zich omschoolt naar het onderwijs of de zorg.

Keuze opleiding

Over het algemeen mag je je voor elke willekeurige HBO-opleiding aanmelden. Afhankelijk of je vooropleiding aansluit nemen ze je meteen aan of niet. Heb je geen juiste vooropleiding, dan heb je vaak nog de mogelijkheid om een 21+ assessment te doen. Vaak wordt hier dan gekeken naar je competenties; ben je gemotiveerd genoeg, waarom wil je deze opleiding doen, en heb je potentieel HBO werk & denk niveau?

De voordelen van een tweede HBO-studie

Een tweede HBO-studie biedt de mogelijkheid om je kennis en vaardigheden verder te verdiepen. Het stelt je in staat om expertise op te bouwen in een nieuw vakgebied, waardoor je jezelf aantrekkelijker maakt voor werkgevers.

Daarnaast kun je nieuwe carrièremogelijkheden verkennen: switchen naar een andere sector of om bepaalde functies binnen je vakgebied te kunnen vervullen die een aanvullende achtergrond vereisen.

 De uitdagingen

Het volgen van een tweede HBO-studie vergt aanzienlijke tijd en inzet. Dit kan een uitdaging zijn, vooral als je al werkervaring hebt of andere verplichtingen buiten je studie hebt. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over je studiebelasting en ervoor te zorgen dat je voldoende tijd hebt om te studeren, deel te nemen aan colleges en opdrachten in te leveren.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken