Introductiedagen, kennismakingstijd, kamer zoeken, boeken bestellen, de weg vinden op de campus, bekend worden met de informatiesystemen (roosters/ tentamens) etc.: er komt heel wat op je af als je voor het eerst gaat studeren. Zodra de colleges en werkgroepen gaan beginnen moet de focus zich op de studie gaan richten.

Een goed advies is dan: volg vanaf de eerste dag de colleges, woon de werkgroepen bij en doe ook de zelfstudie die erbij hoort. Een studieweek telt 40 uur! Neem ook de tijd om te wennen aan de nieuwe vakken: weer heel anders dan op de middelbare school. Vaak zijn er studiehandleidingen per vak waarin je kunt lezen wat je gaat leren en waaróm en hoe er bijvoorbeeld getentamineerd wordt: handig om te lezen!

Om aan dit alles te wennen is het nog even puzzelen waar er ruimte is voor bijvoorbeeld bijbaantjes of taken binnen verenigingen. Daarbij wel direct opgemerkt: je moet je ook goed ontspannen tijdens zo’n eerste studiejaar. Ontspanning is -naast inspanning- heel belangrijk. Juist om die focus goed te kunnen volhouden. Een belangrijke pijler van motivatie is sociale verbondenheid. Je houdt je motivatie beter vast als je het ook sociaal naar je zin hebt.

Eenmaal gewend: hoe maak ik mijn eerste studiejaar succesvol?
Eenmaal gewend wil je dat het jaar ook succesvol gaat verlopen. Behalve kennis en vaardigheden zijn hiervoor belangrijke ingrediënten: nieuwsgierigheid, discipline, zelfstandigheid en een gezond portie ambitie. Een ander belangrijk ingrediënt is: geduld… niet alles zal meteen goed gaan en dat brengt mij bij een uitspraak die ik mijn klanten vaak meegeef: je bent daar om te leren! Te leren over het onderwerp van je studie, maar ook over het nieuwe leven wat je bent gestart en dus over jezelf! En daar horen ook fouten bij: die kunnen vooral heel leerzaam zijn.

Geef ook de aanpak van je studie voldoende aandacht: zorg dat je overzicht houdt door bijvoorbeeld goede planningen te maken en ontdek hoe je het beste kunt studeren. Misschien maakte je op de middelbare school lange samenvattingen maar volstaat dat nu niet meer en moet je aan de slag met andere studievaardigheden. De Hogeschool of Universiteit kan daar ook bij helpen, dus durf om hulp te vragen! Ook als je een bepaald vak moeilijk vindt: schakel hulp in, bijvoorbeeld van een ouderejaars of huisgenoot die het jou kan uitleggen.

Betrek de studieadviseur/SLB-er bij jouw studieleven
Een belangrijk aanspreekpunt binnen je studie is de studieadviseur of studieloopbaanbegeleider (SLB-er) of mentor. Zij zijn er om jou te helpen bij ofwel de studie ofwel persoonlijke kwesties. Bespreek met hen ook mogelijke twijfels die in het eerste jaar kunnen ontstaan: lijkt de opleiding toch te zwaar of blijkt het toch niet een goede keuze te zijn…. Twijfels horen erbij en vragen staat vrij!

Tot slot
Er zitten 168 uur in een week. Dus als er voor studeren 40 uur per week staat is er nog voldoende tijd voor familie, vrienden, sport, bijbaantje, uitgaan, het huishouden en slapen!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken