Het is alweer bijna 15 januari, de deadline voor het inschrijven voor een zogenaamde fixusopleiding.

Wat is een fixusstudie? 

Sommige opleidingen hebben een maximum aantal beschikbare plaatsen. Dit heet een numerus fixus. Voor deze opleidingen is er een selectieprocedure. Je wordt dus niet zomaar toegelaten. Ook gelden er extra regels en voorwaardes bij het aanmelden voor opleidingen met een numerus fixus.
Om in te kunnen schrijven via Studielink heb je een DigiD nodig, heb je die nog niet? Bestel deze dan meteen dan heb je kans dat hij nog net op tijd aankomt.

Welke opleiding heeft een numerus fixus? 

Je kunt op de lijst vanfixusstudies 2024-25  zien of voor de opleiding van jouw keuze een numerus fixus geldt.

Aanmelden fixusopleiding

Je kunt je via Studielink aanmelden voor de opleiding. De uiterste aanmelddatum is dus 15 Januari. In bijna alle gevallen moet je meedoen aan een selectie voor een plek. Elke opleiding bepaalt zelf wat de selectiecriteria zijn en de procedure is.

Maximaal 2 aanmeldingen per studiejaar

Per studiejaar mag je je voor maximaal 2 fixusopleidingen aanmelden. Dit mag dezelfde opleiding zijn op 2 verschillende onderwijsinstellingen. Voor de studies geneeskunde, tandheelkunde, fysiotherapie, verloskunde en mondzorgkunde geldt een uitzondering. Hier mag je maar voor 1 onderwijsinstelling kiezen.

1, 2 of 3 pogingen selectie fixusopleiding 

Het verschilt per instelling hoe vaak je aan hun selectie mag meedoen. Een universiteit kan dus zelf bepalen of  iemand maar 1 keer mag meedoen aan de selectieprocedure. Heb je eerder al eens meegedaan aan een selectieprocedure? Dan telt dit mee als een selectiepoging. Wanneer er na 15 januari een aanmelding voor een fixusopleiding in Studielink stond, dan wordt dit geteld als een selectiepoging, ook als je uiteindelijk niet hebt deelgenomen aan de selectieprocedure. Heb je wel deelgenomen, maar ben je gezakt voor je eindexamen? Dan kun je je selectiepoging soms ongedaan laten maken. Hiervoor moet je contact opnemen met de hogeschool of universiteit waar je hebt meegedaan. Doe dit zo snel mogelijk.

Selectie aan de poort 

Een aantal opleidingen mogen hun studenten zelf selecteren, het gaat hier vaak om opleidingen waarvoor je een bepaald talent moet hebben zoals kunstacademies of conservatoria. Toch zijn er een aantal reguliere studies die ook selectie aan de poort toepassen, let dus goed op want deze studies staan niet in de lijst met fixusstudies!

Heb je hulp nodig bij je studiekeuze? Uiteraard helpen de coaches van StudiekeuzeOpMaat  graag.

Ook na 15 Januari.

Succes!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken