Heb je een brede academische interesse en wil je je nog niet specialiseren in een afgebakend vakgebied? Wil je liever meerdere opties open houden voor een Master-studie na het behalen van je Bachelor-diploma? Dan past een brede Bachelor studie misschien wel goed bij jou.

De meeste Universiteiten hebben de laatste jaren veel disciplines samengevoegd zodat ze goed kunnen inspelen op deze vraag.

Liberal Arts & Sciences

Het bekendste voorbeeld van zo’n brede Bachelor is de studie Liberal Arts & Sciences (LAS). Deze 3-jarige universitaire Bachelor heeft een sterk interdisciplinair karakter. Er worden combinaties van vakken aangeboden uit de sociale wetenschappen, natuurwetenschappen en cultuurwetenschappen. Vrijwel alle grote Nederlandse universiteiten bieden tegenwoordig via speciaal opgezette University Colleges zo’n Bachelor aan.

Overeenkomsten en verschillen

Vrijwel al deze programma’s zijn internationaal (Engelstalig), kleinschalig en een aantal vindt plaats op een eigen campus met huisvesting voor de ingeschreven studenten. Verder kenmerken ze zich allemaal, op één na (de Nederlandstalige variant van de Universiteit Utrecht), door een selectie voor toelating.

Je wordt geselecteerd op basis van je academische vaardigheden (je cijferlijst), kennis van het Engels, interesses en motivatie.

Het studieprogramma is niet overal gelijk. Elke opleiding geeft z’n eigen invulling aan de LAS-Bachelor. Zo is het programma in Rotterdam vrij economisch van aard, terwijl het thema van Leiden University College “Global Challenges” is, waarbij de internationale betrekkingen en vredesvraagstukken veel aandacht krijgen. De Universiteit Twente biedt een variant met een sterk technische focus, getiteld Atlas. Hiervoor is wiskunde B plus een ander exact vak een instroom-eis. De LAS-programma’s in Groningen en Amsterdam bieden veel exacte vakken aan, maar zijn minder technisch dan in Enschede en deze programma’s bieden daarnaast ook veel vakken op het gebied van Humanities en Social Sciences.

Vanwege het kleinschalige- en selectieve karakter ligt het collegegeld bij de University Colleges hoger dan bij reguliere Bachelors.

Andere brede bachelors

Een paar voorbeelden van andere brede Bachelors zijn:

Brede Bachelors voor de meer bèta-geïnteresseerden:

Brede Bachelors voor de meer alfa geïnteresseerden:

Al deze studies starten met een breed eerste jaar. Je kan dus eerst ervaren hoe de verschillende vakken in het eerste jaar je bevallen voordat je verdere keuzes maakt. Via deze weg kan je op je eigen manier voorsorteren richting Masters in jouw interessegebied.

Mocht je na het bekijken van deze studies hulp nodig hebben bij het verder uitzoeken van de concrete studie voor jou, neem dan contact op met één van onze studiekeuzecoaches.

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken