In deze tijden wordt het steeds duidelijker hoe de moderne media onze gedachten sturen en meningen beïnvloeden. Televisie en sociale media geven richting aan grote politieke, culturele en sociale bewegingen en kunnen de loop van de geschiedenis volledig veranderen. De studie van deze veelzijdige studies van de media is boeiend en steeds belangrijker.

Hoe kun je de media bestuderen?

Er zijn veel invalshoeken om de media te bestuderen, hieronder een beknopt overzicht met bijpassende studies.

Journalistiek, verslaggeving van gebeurtenissen en achtergrond informatie zowel geschreven als in beeld, is de meest klassieke vorm. Sociaal wetenschappelijke studies zoals politicologie, sociologie, culturele antropologie, en communicatie wetenschappen als alfa wetenschappelijke studies zoals geschiedenis, filosofie en talen vormen een goede basis voor journalistiek.

De opleiding journalistiek o.a. aan de Hogeschool Utrecht is meer een praktijkgerichte opleiding om journalist te worden. Om een goede journalist te worden is het goed als je nieuwsgierig, onderzoekend en volhardend bent.

Nieuws en reclame kunnen verspreid worden door kranten, televisie/online of via sociale media. Bij sociale media zijn Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, YouTube, Twitter, Pinterest en LinkedIn de bekendste platformen die allemaal hun eigen doelgroepen bereiken.

Mediaconcepten

Het werken aan mediaconcepten, de vorm, het idee, de marketing en reclame gaan meer over presentatie van (media) boodschappen en over content marketing (hoe bereik ik de juiste doelgroep). HBO studies zoals creative business, communicatie, communicatie en multimedia design (CMD), commerciële economie en ook opleidingen aan de kunstacademies zoals grafische vormgeving, advertising en audiovisueel passen hierbij. Conceptueel en out of de box kunnen denken, creatief en enigszins talig zijn handige eigenschappen als je voor deze richtingen kiest.

Fakenews

De dagelijkse stroom aan nieuwsberichten houdt ons op de hoogte van wat er plaats vindt in de wereld en geeft ook achtergrond informatie om gebeurtenissen in perspectief te plaatsen en een mening erover te vormen. Maar wat als dit nieuws niet waar blijkt te zijn? De term ‘fakenews’ is een begrip geworden sinds de Amerikaanse presidentiële verkiezingen in 2016 en niet meer weg te denken in de huidige media. Begonnen als satire, de 1 april grap, nu uitgegroeid tot een politiek- en economisch instrument. Beïnvloeding van lezers en kijkers, hoe verlopen media stromen, wat is de kracht van influencers? Hoe veranderen de media en de mediakanalen? Welke vormen ontstaan en gaan?  De wetenschappelijke studies die zich daar op richten zijn onder andere communicatie wetenschappen, media studies, media en cultuur maar ook (massa) psychologie, sociologie- en cultuur studies.

Media masters

Tenslotte mocht er tijdens de bachelor enorme belangstelling ontstaan voor de media dan zijn er een hele rits aan masters waar uit gekozen kan worden. Ze leggen hun accenten op verschillende gebieden zoals op cultuur en maatschappij, de digitale wereld, creatieve industrie en journalistiek.

Samenvattend: studies die zich richten op de media zijn veelzijdig, zeer actueel en breed inzetbaar op de arbeidsmarkt. Vind je het lastig om te kiezen uit al deze studies, dan helpen wij je graag.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken