Een kwart van het aantal studenten op de Nederlandse Universiteiten en Hoge Scholen komt uit het buitenland.
Kwalitatief goed onderwijs, een sterk internationaal profiel met een ruime keuze aan Engelstalige programma’s en relatief lage studiekosten maken het land een aannemelijke keuze. Bovendien is Nederland makkelijk bereikbaar en wordt er over het algemeen goed Engels gesproken.
Welke steden zijn favoriet voor de buitenlandse student?
Amsterdam, Rotterdam en Delft staan bovenaan de lijst. Deze universiteiten bieden een internationaal programma en een bruisend (internationaal) studentenleven. Maar ook Groningen en Maastricht trekken veel buitenlandse studenten aan.
Welke studies zijn populair onder de buitenlandse studenten?
Technische studies, (International) Business studies en Sociale wetenschappen met Psychologie als uitschieter zijn favoriet. Hoge ranking, internationale connecties en een groot aantal University Colleges dragen bij tot de instroom.
Wat zijn de voor- en nadelen van deze internationalisering?
Allereerst levert het een diversiteit aan perspectieven op en stimuleert het de internationale samenwerking. Aan de andere kant is de kans dat het aantal Nederlandse studenten en de kwaliteit van de Nederlandse taal achteruitgaan, voer voor sceptici. Een groeiend tekort aan studentenkamers, overvolle collegezalen en een hoge werkdruk voor de docenten zijn toenemende ergernissen.
Wat doet de overheid?
De overheid zit niet stil. Er ligt een wetsvoorstel klaar om het aantal Engelstalige programma’s te beperken en de mogelijkheid te creëren om alleen een numerus fixus op de Engelstalige variant van een studie te kunnen instellen. Een goede balans tussen studenten internationale vaardigheden op te laten doen en behoud van eigen cultuur zal nog een uitdaging worden!