Steeds vaker word ik benaderd door studenten die in de afrondende fase zitten van hun HBO-Bachelor, en die daarna graag nog een Master-diploma willen behalen.

Dat zou op zich geen probleem moeten zijn, want voor elke Bachelor is er theoretisch gezien altijd een Master-programma waarvoor zij toelaatbaar zijn, maar vaak zijn daar toch extra voorwaarden aan verbonden. In de praktijk blijkt de zoektocht naar een passende Master daarom best lastig te zijn.

Met welke “problemen” komen die studenten dan bij ons aan?

  • Ik wil een Master in een ander aandachtsgebied dan mijn Bachelor
  • Mijn cijfergemiddelde is te laag om direct door te stromen naar de Master van mijn keuze
  • Ik ben erg slecht in statistiek en in het schrijven van een thesis, dus ik wil graag een praktische Master doen
  • Ik heb geen zin in een uitgebreide Pre-Master
  • Ik heb geen officieel Engels diploma (Cambridge Diploma, of IELTS certificaat) en zie een Engelstalige Master niet zitten

Het is duidelijk dat de weg naar een Master-diploma na een HBO-Bachelor niet altijd rechtlijnig is en voor de nodige uitdagingen kan zorgen. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om deze obstakels te overwinnen en het gewenste Master-diploma te veroveren.

Waar liggen de mogelijkheden om verder te kijken naar mogelijkheden voor deze HBO-studenten?

  • Allereerst kijken wij met hen naar de zogenaamde Doorstroom-matrix . Hierin kan de student zelf aangeven welke Bachelor hij/zij heeft gedaan en aan welke onderwijsinstelling en dan er daarvandaan worden gezocht naar de mogelijkheden om over te stappen naar Masters van andere onderwijsinstellingen. Hierbij staan ook de evt. noodzakelijke Pre-Master vermeld. Let op, dat ook voor Pre-Masters instroomeisen gelden!
  • Voor studenten met een lager cijfergemiddelde is het geruststellend om te weten dat er vaak alternatieve routes bestaan, zoals via een Pre-Master programma, of bij particuliere onderwijsinstellingen.
  • Voor diegenen die worstelen met statistiek en het schrijven van een thesis, kan het zoeken naar een praktische Master een uitweg bieden.
  • De weerstand tegen een uitgebreide Pre-Master is begrijpelijk, maar het is cruciaal om te beseffen dat deze stappen vaak noodzakelijk zijn om de kloof tussen een HBO-Bachelor en een WO-Masterprogramma te overbruggen. Vaak zijn er in het buitenland meer mogelijkheden zonder een verplichte Pre-Master. Dat komt omdat er in veel landen geen verschil wordt gemaakt tussen een HBO- en een WO-Bachelor. Echter, lang niet alle Masters worden in het Engels aangeboden en er zijn in het buitenland veel Masters die standaard 2 jaar duren.
  • En tenslotte is het goed mogelijk om voorafgaand aan een Engelstalige Master een intensieve cursus academisch Engels te doen die opleidt tot een zgn. IELTS-Certificaat. Dit kan op verschillende plekken in Nederland ( via Babel in Utrecht) en in het buitenland.

Kortom, er zijn diverse mogelijkheden en strategieën om de weg naar een Master-titel na een HBO-Bachelor te effenen.

Als coaches van StudiekeuzeOpMaat kijken wij samen met onze studenten naar hun specifieke situatie en behoeften om vervolgens de route uit te stippelen die het beste past bij hun individuele omstandigheden en ambities.

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken