Je bent gestopt met je studie. Wellicht omdat de studie niet overeen kwam met je verwachting… of omdat de studie te moeilijk of te makkelijk bleek… of omdat het studentenleven niet beviel. Dat is enerzijds vervelend maar anderzijds brengt het ook ervaringen en nieuwe ideeën.

Hoe nu verder?

 Als je rond deze tijd bent gestopt, ligt er nog een half (studie-)jaar voor je open. Hoe vul je dat in?

Allereerst is het goed om stil te staan bij de vraag: wil ik weer studeren? Deze vraag is belangrijk voor je bewustwordingsproces. Je hebt reeds een half jaar (of meer) gestudeerd dus je kunt reflecteren op die ervaring. Sta goed stil bij de reden waarom je bent gestopt. Vanuit deze bewustwording kun je dan in de actie komen!

Als je overweegt om in september weer met een nieuwe studie te starten, gebruik dan die ervaring van de afgelopen periode. Wat vond je leuk? Wat heb je geleerd over jezelf? Naar welke aandachtsgebieden ben je nu nieuwsgierig? Ga vervolgens op onderzoek uit: vergelijk opleidingen en neem deel aan open dagen die er in februari en maart weer volop zijn. Als je dit proces moeilijk vindt, kan het helpen om je hierin te laten begeleiden.

 En hoe vul je de komende maanden verder in?

Deze periode kun je ook gebruiken om je persoonlijk verder te ontwikkelen. Hoe meer ervaringen hoe meer je over jezelf leert. Denk bijvoorbeeld aan werkervaring opdoen; behalve dat dit je veel leert over jezelf, maak je ook kennis met een bepaalde sector en leer je met bijvoorbeeld collega’s/ leidinggevenden/ klanten/ bewoners/ patiënten om te gaan. En dit brengt je wellicht weer op ideeën voor een vervolgstudie of toekomstig werkveld.

En ook reizen, een nieuwe taal leren of vrijwilligerswerk (in het buitenland) zijn mooie opties voor deze periode.

Qua timing is het belangrijk de zoektocht naar een nieuwe studie voorop te stellen en daaromheen eventuele andere activiteiten. Naast open dagen volgen is het heel zinvol om bij opleidingen te gaan proefstuderen of meelopen. Dit zijn goede momenten om een duidelijk beeld te vormen van een opleiding: waar gaat het nu écht over, hoe is het op die Hogeschool of Universiteit, hoe is het in die stad, etc. Stel daar al je eigen vragen!

Voor de meeste studies is de aanmelddeadline 1 mei.

Heb jij je voor 1 mei aangemeld dan mag je daarna nog switchen naar een andere opleiding voordat het nieuwe collegejaar begint. Je hebt dan toelatingsrecht, omdat je je op tijd hebt aangemeld.

Je mag je voor maximaal 4 opleidingen tegelijkertijd aanmelden in Studielink.

Ga je dus bijvoorbeeld op reis en je bent nog niet helemaal zeker van je studiekeuze, dan heb je dus de mogelijkheid om die keuze nog even uit te stellen, mits je je in ieder geval voor minimaal één studie vóór 1 mei hebt ingeschreven. En… mits je alles goed hebt uitgezocht!

De coaches van StudiekeuzeOpMaat helpen daarbij graag.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken