Bij het kiezen voor een studie komt meer kijken dan alleen die studie. Naar welke stad wil je? Welke universiteit of hogeschool heeft jouw voorkeur? Deze blog gaat in vogelvlucht langs de 13 universiteiten die Nederland rijk is. Een volgende keer komen de hogescholen aan bod.

Klassieke universiteiten

Nederland heeft zes klassieke universiteiten met een breed scala aan studies. Dat zijn in Amsterdam de UvA en de VU, Nijmegen, Utrecht, Groningen en Leiden.

Van die brede universiteiten staan de UvA in Amsterdam en de Radboud in Nijmegen van oudsher bekend als linkse bolwerken. Dit komt door hun historie van actievoerende en protesterende studenten.

De VU in Amsterdam heeft een diversere studentenpopulatie dan de UvA. Hier vind je veel studenten die als eerste van hun familie gaan studeren en ook veel studenten met een niet-Westerse achtergrond. Daarnaast heeft de VU een campus waar bijna alle studies zetelen en zitten de faculteiten van de UvA veel meer verspreid over de stad.

Groningen trekt veel buitenlandse studenten. Tijdens de coronacrisis nam hun aantal af maar dit jaar was er weer een toename met grote kamertekorten tot gevolg.

Onze oudste universiteit (1575) staat in Leiden. Tradities zijn er nog belangrijk. Een deel van de Leidse studies, zoals Bestuurskunde en Security Studies, volg je op de Campus Den Haag. Utrecht ligt het meest centraal in het land waardoor het ook meer spoorstudenten heeft.

Nominaal is normaal

De overige universiteiten zijn wat minder breed in hun aanbod: Wageningen, Enschede, Maastricht, Tilburg, Delft, Eindhoven en Rotterdam.

De Erasmus in Rotterdam was de eerste die ‘nominaal is normaal’ invoerde: hier moet je in je eerste jaar alle 60 punten halen om door te mogen naar jaar 2. Het is een stad van aanpakkers waar de overhemden al met opgerolde mouwen in de winkel liggen. Je vindt er veel economische studies, net als in Tilburg. Met Maastricht heeft Rotterdam gemeen dat het onderwijs er ‘probleemgestuurd’ is.

Technische universiteiten vind je in Eindhoven, Enschede en Delft. Ook onze kleinste en groenste universiteit in Wageningen heeft technische studies met een sterke nadruk op natuur en milieu. Wageningen heeft als enige studentenstad geen eigen treinstation.

Bijzondere studies

Naast deze 13 zijn er nog een paar kleine universiteiten met een bijzonder studieaanbod: de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, de Theologische Universiteiten in Apeldoorn en Kampen en de Open Universiteit met afstandsonderwijs in zes brede vakgebieden.

Sfeer

Keuze genoeg, maar je kunt dus niet in elke stad voor alle studies terecht. Qua sfeer zijn er natuurlijk ook verschillen tussen universiteitssteden in het ‘bourgondische’ zuiden en het ‘nuchtere’ westen. Bedenk ook dat er ‘echte’ studentensteden zijn zoals Leiden en Delft en steden waar de studenten maar een klein deel uitmaken van de bevolking zoals Amsterdam. Het is aan jou waar je voorkeur naar uitgaat. Nu de open dagen weer voor een groot deel live zijn is het belangrijk om erheen te gaan om de sfeer te proeven. Kom je er toch niet helemaal uit dan ben je altijd welkom bij een van onze coaches.

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken