Door Harriet van den Heuvel

Onlangs pleitte Robbert Dijkgraaf -bij de opening van het nieuwe studiejaar-  voor meer ruimte voor Verbeelding, Nieuwsgierigheid en Creativiteit in ons onderwijs. We kennen hem van zijn colleges in ‘De Wereld Draait Door’; hij is hoogleraar en directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton.

Als kind word je geboren met een natuurlijke nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht en heb je een enorme drang om de wereld te gaan onderzoeken. Maar in de loop van de tijd lijkt daar minder ruimte voor te zijn.

Al eerder benadrukte Robbert Dijkgraaf het belang van experimenteren en fouten mogen maken: “Nieuwe inzichten ontstaan vaak wanneer mensen de ruimte krijgen om ongedwongen te experimenteren”.

Waarom zijn verbeeldingskracht en nieuwsgierigheid zo belangrijk? Omdat je zo maximaal gebruik maakt van je eigen kennis en creativiteit. Door je verbeeldingskracht aan te spreken kunnen we dingen zien die er nog niet zijn… (een zelfrijdende auto) en door nieuwsgierig te zijn kunnen we gaan bedenken hoe we daar kunnen komen (welke technologie, welke data etc.). Daar is tijd en ruimte voor nodig, want soms kom je op een doodlopend pad en moet je opnieuw creatief zijn om verder te ontdekken.

In je school- en studietijd ís er die tijd en ruimte al voelt dat misschien niet altijd zo. Met name in het Hoger Onderwijs lijkt de studiedruk weleens te botsen met de ruimte voor experimenteren of fouten mogen maken.  Dat is jammer! Wat dan belangrijk is, is om regelmatig even afstand te nemen van de dingen waar je zo druk mee bent: zit ik op de goede weg, doe ik de goede dingen, wat zou ik nog meer willen weten, willen doen, willen ontdekken…, hoe ziet dat er dan uit, hoe kom ik daar? Lees bijvoorbeeld nog eens onze blog over Deep Work en geef zo je verbeeldingskracht en nieuwsgierigheid de ruimte! Einstein deed hier een bekende uitspraak over: “Verbeelding is belangrijker dan kennis”.

Ook in ons studiekeuzetraject stimuleren wij het aanspreken van je verbeeldingskracht en nieuwsgierigheid. Iets visualiseren, ergens een beeld bij maken: dat is heel belangrijk als je nadenkt over je toekomst. En vervolgens ga je die toekomstplaatjes met al je nieuwsgierigheid onderzoeken om steeds dichter bij een passende studie te komen!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken