door Adine de Planque

In augustus vorig jaar werd ik gebeld door Jeanine die net haar HBO Bouwkunde had afgerond. Ze was erg down omdat de baan die ze aangeboden had gekregen door de crisis plotseling was vervallen… WAT NU?

Omdat ze nog jong was en snel gestudeerd had, leek het haar de beste optie om nog een master aan een universiteit te gaan volgen. Ze had echter geen idee hoe en waar te beginnen en helaas was ze ook te laat.

Tijdens onze gesprekken bleek al snel dat Bouwkunde toch echt haar vakgebied was maar ook dat ze graag met haar handen bezig was en zo vonden we een opleiding die een combinatie van theorie en praktijk is en die haar ook nog ging helpen richting te geven aan haar CV: Conservatie-Restauratie in Antwerpen.

Als Jeanine niet even de tijd had genomen stil te staan bij wat ze nu eigenlijk wilde, had ze misschien een te snel gekozen master voortijdig moeten afbreken. Nu had ze buiten de voorbereidingstijd voor haar nieuwe studie ook tijd om een stage te lopen en zo meer en bredere werkervaring op te doen.

Voor sommige studenten zou het dus heel nuttig kunnen zijn om eens even om zich heen te kijken als ze hun bachelor afgerond hebben.

Wie denkt dat elke student automatisch en zonder vertraging doorstroomt naar een master komt bedrogen uit. Bijna iedere student heeft last van deze (gedwongen) adempauze. Een aantal voorbeelden:

  • Je was net niet op tijd met het afronden van je bachelor en daardoor moet je een aantal maanden wachten tot je aan je master begint
  • Je wilt eigenlijk een master doen in een andere richting dan je bachelor en hebt tijd nodig om je te oriënteren
  • Je bent niet aangenomen bij de master van je voorkeur
  • Je hebt een HBO diploma en wilt misschien een universitaire master doen maar weet het niet zeker
  • Je moet je voor een bepaalde master gaan voorbereiden op toelatingstesten zoals GMAT en/of TOEFL
  • Je wilt je kansen op de arbeidsmarkt verkennen

Zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Regelmatig krijg ik klanten met de vraag of ik zou willen helpen de tussenliggende tijd goed in te vullen, of te helpen bij een niet voor de hand liggende masterkeuze. Net als bij een bachelor keuzetraject is het vaak een hele zoektocht. Jongeren zijn overweldigd door de keuzemogelijkheid en verdwalen op het internet. Maar ook hebben ze vaak het gevoel dat bepaalde dingen niet mogelijk zijn en laten snel hun schouders hangen. Door het denk- en zoekproces op te delen in kleine stukjes komt er vaak al snel lijn in. En dat maakt selecteren een stuk gemakkelijker.

Een studiepauze kan op die manier zomaar van een vervelende situatie veranderen in een kans. Die leuke stage of intensieve taaltraining brengt je misschien weer veel nieuwe inspiratie (en bovendien staat het goed op je CV). Door je goed voor te bereiden op een toekomstige master en echt te weten wat je onder de knie moet hebben om te kunnen starten vergroot je ook je kansen om aangenomen te worden.

Uiteindelijk gaat het erom dat een CV weerspiegelt wie jij bent, waar je motivatie en energie van krijgt. De tijd nemen om dat uit te zoeken helpt je ook op weg naar een baan waar jij blij van wordt.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken