door Deirdre van Schaardenburg

Wil je in gaan studeren, dan dien je je niet alleen op tijd in te schrijven voor je studie (voor 1 mei) , maar dan is de kans ook groot dat je aan een verplichte matching procedure deel moet nemen.

Wat is matching?

Matching gaat over het checken van verwachtingen. Past de studie wel bij je? En pas jij bij de studie? Sluit de opleiding aan bij je interesses en vaardigheden?

Vaak houdt de Matching niet meer in dan het invullen van een online vragenlijst, maar er zijn ook universiteiten die vragen om oor een motivatiebrief, waarna je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Soms moet je een dag deelnemen aan een studieactiviteit: je volgt onderwijs (hoorcollege, welkcollege of practicum) en bereidt een opdracht of tentamen voor, die vervolgens wordt nabesproken.

De resultaten van de matching zijn tot op heden nog niet bindend. Jij beslist zelf of je je wel of niet aanmeldt voor een bepaalde studie, ook al krijg je een negatief advies. Het kan je wel helpen om bewuster te kiezen. Je realiseert je beter waar je aan begint, en hoe groot de kans is dat je de studie succesvol kunt doorlopen.

Zodra je je op Studielink ingeschreven hebt, krijg je de gegevens over de matchingsactiviteiten toegestuurd. In sommige gevallen starten de matchingprogramma’s al in maart! Maar er zijn ook universiteiten die de matchingsactiviteiten meteen na het Centraal Schriftelijk plannen. Je bent verplicht op hieraan mee te doen. Hou hiermee dus rekening bij het plannen van je eventuele eindexamenreis!

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken