Drie weken verder…. In onze eerdere blog van 16 maart jl. gaven we al voorbeelden van hoe je tóch aan goede studievoorlichting kunt komen nu open dagen en meeloopdagen zijn afgelast. En kijk eens: wát een initiatieven zijn er inmiddels om studiekiezers nog volop de mogelijkheid te geven zich inhoudelijk goed op studies te oriënteren! Ook studenten hebben nu van alles georganiseerd om kiezers te helpen aan informatie.
Zoek je inhoudelijke informatie over een bepaalde studie en wil je ‘ervaren’ of de studie iets voor jou is, dan is er dus nu online voorlichting als alternatief op open dagen, proefstuderen of meelopen. Kijk op de websites van Universiteiten en Hogescholen voor (dagelijkse) updates over dergelijke voorlichting.
Er zijn allerlei varianten van voorlichting:
- Met een student van een opleiding van jouw interesse chatten, Zoomen of Face-timen
- Online open dag/ online presentaties van opleidingen
- Webinars
- en zelfs een blik in hoe het leven als een student er uit ziet: op de campus, de vereniging, etc.
Nog intensiever kennismaken met een studie kan via een webklas of online proefstuderen: je gaat dan zelf al aan de slag bij de opleiding van je keuze. Twee voorbeelden hiervan zijn:
- Webklas bij de Universiteit van Groningen: een webklas duurt vier weken.
- Online Proefstuderen bij de TU Delft: programma van 3 weken, tijdsbesteding 2 uur per week
Behalve de Hogescholen en Universiteiten hebben nu ook de studenten zélf het initiatief genomen om studiekiezers te helpen bij het maken van hun studiekeuze. Je kunt dus nu heel gericht iemand benaderen van een bepaalde studie uit een bepaalde stad. En nog belangrijker: de ervaringen van de studenten zélf horen!
Een aantal van deze mooie initiatieven zijn:
- @studiekeuze_stress: een initiatief op Instagram
- vraaghetdestudent.nl
- kiezen in quarantaine
- Studiekeuze tijdens coronacrisis: een initiatief op Facebook
Twijfel je nog tussen meerdere studies en kom je er niet uit? Of vind je het moeilijk om te ontdekken wat nu echt bij jóu past? Dan is studiekeuzecoaching een manier om deze vragen samen met een coach te verkennen. De coaches van StudiekeuzeOpMaat werken bijvoorbeeld met een gedrags-assessment dat inzicht geeft in gedragsstijl, motivatie en talenten.
De begeleiding van StudiekeuzeOpMaat is momenteel online; hier is al veel ervaring mee opgedaan en werkt goed. Nu de aanmeldingsdeadline is verschoven van 1 mei naar 1 juni is er nog voldoende tijd om alles goed uit te zoeken!