Ben jij binnenkort klaar met je hbo bachelor of universitaire master? En maak je je zorgen of je wel een baan zult vinden nu vele bedrijven en organisaties door de Corona-crisis overwegen om voorlopig geen nieuwe werknemers aan te nemen? Overweeg dan de mogelijkheid om je komend jaar verder te ontwikkelen door een (extra) universitaire master te gaan doen.

 Wat is de meerwaarde van een tweede universitaire master?

Met een tweede master kun je jouw kennis verder specialiseren of verbreden en hiermee  kun je jezelf bij een sollicitatie onderscheiden van de rest. Of  je kiest voor een aanvulling met een Educatieve Master. Je leert lesgeven en haalt je eerstegraads lesbevoegdheid.

Wat is de meerwaarde van een Universitaire Master na een HBO? 

Het volgen van een universitaire master biedt hbo studenten de kans om de praktijkkennis van het hbo te combineren met academische vaardigheden van het wetenschappelijk onderwijs. Deze combinatie maakt je een interessante kandidaat voor bedrijfslevenen organisaties. Uit het Nationaal Salaris Onderzoek 2019 blijkt ook duidelijk dat doorstuderen loont. Niet alleen worden hoger opgeleiden beter betaald, ze hebben vaker een vaste aanstelling en bemachtigen vaker een leidinggevende functie. In dit zelfde onderzoek wordt ook aangetoond dat de investering in extra studiekosten op de langere termijn loont.

Wat voor soort masters zijn er?

Wil jij je verder ontwikkelen en kies je voor een (tweede) Master dan heb je de keuze  in verschillende type masters:

  • Specialiseren.
  • Onderzoek doen. Mocht je het onderzoek in willen, dan is een universitaire master vereist.
  • Verbreden. Het is mogelijk om een master te kiezen die afwijkt van je bachelor. Zo kun je een master gebruiken om een nieuw vakgebied eigen te maken.

Hoe loopt het pad van hbo naar wo master?

Omdat een wo-opleiding veel meer nadruk legt op onderzoek en analytisch vermogen, terwijl een hbo-opleiding meer beroepsgericht is moet je om op het vereiste niveau te komen daarom een pre-master/schakeljaar volgen. De duur hiervan varieert van een half jaar tot een jaar.

Tot wanneer kan je je inschrijven?

Afhankelijk van de toelatingseisen is het nog mogelijk om je voor een wo master en pre-master in te schrijven. En mocht je nog twijfelen of een baan bemachtigen, dan kan je je altijd nog uitschrijven voor de start van deze studie. Voor  de meeste pre-masters dien je je voor 1 juni ingeschreven te hebben. Voor masteropleidingen geldt in principe de aanmelddeadline van 1 juli, maar instellingen wijken hier regelmatig van af. Check dit dus altijd goed bij de opleiding van jouw keuze! Nadat je je hebt ingeschreven via Studielink, vergeet niet je óók aan te melden bij de onderwijsinstellingzelf! Voordat je aanmelding definitief is, wordt er natuurlijk nog gekeken of je voldoet aan alle toelatingseisen. Controleer de website van de instelling wat de exacte aanmeldingsprocedure voor een masteropleiding is.

Wat kost een master?

Voor iedere Master betaal je collegegeld. Als je nog geen masterdiploma hebt behaald, betaal je voor je eerste masteropleiding het wettelijk collegegeld. Als je hierna een tweede master wilt gaan doen betaal je het hogere instellings-collegegeld. Let op:  Ben jij je Universitaire Master nog aan het afronden? Zolang je nog ingeschreven staat mag je voor een tweede master inschrijven en dan geldt hiervoor ook het wettelijke collegegeld. NB: Je betaalt ook het wettelijke collegegeld als je kiest voor een tweede master in de zorg of in het onderwijs én je nog geen diploma behaald hebt in een van deze richtingen. Voor een HBO- en WO-bachelor met Master studie krijgt je standaard 7 jaar studiefinanciering. Ga je een meerjarige  master doen, dan wordt die periode verlengd. Je krijgt dan ook langer studiefinanciering. Zie duo.nl

Kosten schakelprogramma

Wil je een pre-master of schakelprogramma gaan volgen dan kunnen de kosten verschillen.Op de website van DUO vind je hier meer informatie over, zo ook of je nog recht hebt op een reisproduct (OV). En kijk op de website van de betreffende pre-master.

Heb je tijdens je pre-master en master nog recht op OV?

In het algemeen geldt dat je in totaal minimaal  5 jaar recht hebt op een reisproduct. Op de website van DUO vind je hier meer informatie over.

Hulp nodig bij je masterkeuze? 

De coaches van StudiekeuzeOpMaat staan voor je klaar.

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken