Bij het schrijven van mijn vorige blog wist ik niet dat we aan de vooravond stonden van een hele bizarre tijd. Met aankomend studenten was ik begin maart vooral bezig om open dagen voor te bereiden, zodat ze op tijd een studie konden kiezen. Of ik sprak met jongeren over de invulling van een tussenjaar.

Bij het uitbreken van het coronavirus stond heel de wereld op z’n kop. Het kabinet voerde een ‘intelligente’ lockdown in en Nederland kwam massaal tot stilstand. Lege straten, lege perrons en vliegtuigen aan de grond. Onwerkelijk om te zien.

Niets is nog wat het een paar maanden geleden was. Horeca dicht, geen festivals, geen EK voetbal. Een run op supermarkten, ouderen achter slot en grendel. De scholen dicht. Van de één op andere dag moest thuisonderwijs geregeld worden.Vanaf dat moment gingen de coachgesprekken online en ook de voorbereiding om een studie te kiezen liep vaak net even anders. Sommige scholen pasten zich snel aan door online open dagen, proefstuderen of webinars aan te bieden. Bij andere scholen vergde het wat meer speurwerk om de informatie te vinden die je zoekt. Er ontstonden mooie initiatieven van studenten om te chatten en ervaringen uit te wisselen. Mijn collega Alice Boreel deed in haar blog al een mini-onderzoek naar de ervaringen van studenten.

Ruim twee maanden verder; we beginnen langzaam onze draai te vinden; thuiswerken aan de keukentafel, online vergaderen en gesprekken voeren. Vandaag 1 juni, dé dag dat Nederland weer wat meer wordt ‘losgelaten’. De basisscholen weer opgestart, de kappers hun deuren geopend en nu ook de horeca. Wat hebben we er met z’n allen behoefte aan!

1 juni, dé dag ook dat aankomend studenten hun keuze voor een nieuwe studie moeten hebben doorgegeven via Studielink.

Het ‘nieuwe normaal’- leven komt dus steeds meer op gang. Het perfecte moment om ook vooruit te kijken. Vooral starters op de arbeidsmarkt staan voor een flinke uitdaging. Net je diploma behaald en zin om te starten met je eerste ‘echte’ baan. Dat kan best lastig zijn in deze onzekere tijd waar iedereen waarschuwt voor een crisis op de arbeidsmarkt.

Deze periode kan ervoor zorgen dat je extra gaat nadenken over je loopbaan. Kan ik straks nog het werk doen waarvoor ik gestudeerd heb? En wil ik dat eigenlijk wel? Misschien heeft deze crisis je gedachten over je toekomstige carrière veranderd en past daar een nieuwe studie bij. Of kies je juist nu bewust voor een tussenjaar om alles op een rijtje te zetten.

De tip die ik je wil meegeven: je hoeft dit zoekproces niet alleen te doen. Hardop uitspreken waar je mee worstelt en ideeën uitwisselen kan helpen om je gedachten te ordenen.

En wat je daarna onderneemt is zeker zo belangrijk; het uitproberen van je ideeën. Best lastig in deze ‘nieuwe’ tijd. Begin alvast eens met het bedenken van verschillende scenario’s en schrijf deze uit. Zoek contact met mensen die het werk al doen of juist een carrièreswitch hebben gemaakt. Vraag naar hun ervaringen en doe hiermee inspiratie op.

Wist je dat we tegenwoordig ook loopbaankeuzetrajecten aanbieden? Zeker in deze periode kan het voor jou net dé ondersteuning zijn die je nodig hebt om in beweging te komen of uit te zoeken wat je volgende stap is.

Tijdens een loopbaankeuzetraject staan de vragen ‘wie ben ik?’, ‘wat kan ik?’ en ‘wat wil ik?’ centraal. We werken samen aan jouw persoonlijke profiel waarmee je gericht stappen kunt gaan zetten op de arbeidsmarkt.

Nieuwsgierig hoe we samen structuur kunnen aanbrengen in jouw zoekproces? Neem dan eens een kijkje op onze LoopbaankeuzeOpMaat site! We denken graag met je mee!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken