door Karin Kohnstamm

Het verbaasde mij laatst toen ik ouders van een basisschool hoorde spreken over ‘day a week school’, waar hun kinderen wel of niet voor uitgenodigd zouden worden. Plusklassen bestaan al langer: één derde van alle basisscholen heeft inmiddels een plusklas voor de meer – en (zeer) hoogbegaafde leerlingen. Extra uitdaging in de lesstof moet voorkomen dat de leerlingen verveeld raken en gaan onder-presteren. Day a week school is een school waar talentvolle leerlingen voor geselecteerd worden om hun cognitieve talenten te ontwikkelen en hen te leren leren. Zij worden uitgedaagd op sociaal, emotioneel en intellectueel vlak.

Een prachtig initiatief zolang al te fanatieke ouders zich rustig houden en niet te hoge druk op hun kinderen uitoefenen en leerlingen zich niet anders gaan voelen als ze wel/niet mee mogen doen.
Het aanbod van Middelbare Scholen wordt ook diverser en de lat wordt hoger gelegd. Het aantal gymnasia en technasia groeien. Een pre-universitair programma naast je gewone middelbare school volgen is allemaal mogelijk. Onderwijs in het Engels is niet meer een uitzondering.

De profielkeuze, eind derde klas, is bepalend voor de richting en mogelijkheden die de leerling later wil opgaan in het vervolg-onderwijs. De slogans uit de 80-er jaren ‘een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ en ‘Kies exact’ hebben succes gehad: C&M (cultuur en maatschappij) is minder in trek, zeker onder VWO leerlingen. NT (natuur en techniek) en NG (natuur en gezondheid) zijn op het VWO favoriet. Op de HAVO is dat E&M (economie en maatschappij). Met de keuze voor een exact profiel heb je een breder scala aan studies waar je vervolgens uit kan kiezen.

Profielkeuze leerlingen HAVO 2016/17*

 

Profielkeuze leerlingen VWO 2016/17*

Eén keer gekozen staan er huiswerkinstituten en eindexamentrainingen klaar om de leerlingen zo hoog mogelijke cijfers te laten behalen om zo weer de toelatingskansen te vergroten voor de gewenste studie. Tijdens de studie kan de student zich onderscheiden door in aanmerking te komen voor een honours- of een excellentie programma of door een gedeelte van de studie in het buitenland te volgen.

Zoals in het artikel “Zesjescultuur maakt plaats voor de strijd om hoge cijfers-wat doet dat met jongeren”? in de Volkskrant van vorige week heerst er onder jongeren van nu een streven naar perfectionisme. Je bent zelf verantwoordelijk voor je succes, dus gebruik je mogelijkheden en pak je kansen, is de filosofie.
Terecht wordt er in dit artikel opgemerkt dat er ongelijkheid gaat ontstaan tussen de groep die het pad van alle extra’s bewandelt en dit zich kan veroorloven (vaak de kinderen van hogeropgeleide ouders) en de groep die dat niet kan, de ‘can en cannot’s’.

Dat niet iedereen een Messi of een Maradonna kan zijn is duidelijk, toch is het een mooi streven om te leren weten, te leren doen, te leren zijn en te leren samenleven. Met nadruk op de laatste: de diversiteit in de samenleving neemt toe en wederzijds begrip en vermijden van conflicten zijn alom van belang!

Hierbij nog een goede suggestie: op de site Wikihow kan je goede tips vinden om op school beter te presteren!

Succes

 

* Bron: Platform Bèta Techniek (bewerking VHTO). Het is toegestaan deze cijfers te gebruiken in andere publicaties. Wel is het verplicht om erbij te vermelden dat de cijfers afkomstig zijn van VHTO of een andere bron, indien anders aangegeven

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken