door Annette Lehmann
Je hebt een studiekeuze gemaakt. Op weg daar naartoe, heb je jezelf beter leren kennen (wat zijn je kwaliteiten en wensen, waar liggen je interesses). Daarmee heb je een belangrijke stap gezet. Een stap die van invloed is op het verloop van de jaren die voor je liggen. Maar hoe weet je of je wel de juiste keuze hebt gemaakt? Hoe weet je of de studie die je gaat doen over 5 of 10 jaar nog bij je past? Het simpele antwoord: dat weet je niet en kun je pas beoordelen als het zover is. Is dat erg? Nee, dat is niet erg! Inzichten en gevoelens, gedachten en voorkeuren zijn geen vaststaande gegevens. Ze ontwikkelen zich. Je bent nog jong, met een heleboel onderwerpen en gedachtes ben je nog niet in aanraking gekomen. Daar weet je dus niet van of ze bij je passen. Het kan ook zijn dat iemand je op een bepaalde studie heeft gewezen die je destijds niet leuk vond en nu wel. Ben je onzorgvuldig met die informatie omgegaan? Dat hoeft niet persé. Je was er toen misschien gewoonweg nog niet aan toe.
De toekomst willen beheersen, precies willen weten waar je naartoe gaat, elke stap die je zet tot in detail analyseren en voorbereiden: dit zijn dingen die dikwijls spanning en stress veroorzaken. Ze kunnen zelfs leiden tot een burn-out. Tegenwoordig komt dat bij steeds meer jonge mensen voor. Een te hoge druk op school, behoefte aan perfectie, onzekerheid en veel te veel keuzemogelijkheden zijn factoren die regelmatig genoemd worden als oorzaak.
De perfecte opleiding bestaat niet. En als je uitgaat van alles wat een opleiding NIET heeft, kan het heel moeilijk worden een keuze te maken. Kijk naar de positieve zaken (wat brengt deze studie je?), zet die op een rijtje en neem op basis daarvan een beslissing. Als je dit doet op basis van jouw huidige kennis en gerichte informatie, heb jij een bewuste keuze gemaakt. En blijkt het in de loop der jaren toch niet de ideale studie te zijn, dan heb jij je ontwikkeld, zijn jouw interesses aangescherpt en loop je in de goede richting. Wat heerlijk dat je dan kunt gaan bijsturen. En wat heerlijk als je over 10 jaar kunt terugzien op een wellicht turbulente, maar zeker ook uitdagende studietijd. En bedenk: een beetje ‘wie dan leeft, wie dan zorgt’ kan helemaal geen kwaad!