door Marjan Kamphuis

Augustus is een maand van vrijheid, vakantie en voorbereiden op het nieuwe school- of studiejaar. Ga je naar het examenjaar dan begint het uitkijken naar een nieuw leven al te kriebelen: “wat en hoe zal het straks zijn als ik ga studeren en wat ga ik studeren?”. Weet je het nog niet dan is er al snel werk aan de winkel want het examenjaar is kort en vliegt voorbij. Ga je in september beginnen met je studie dan zijn er niet alleen een aantal praktische zaken te regelen, maar ga je ook afscheid nemen van het vertrouwde leventje thuis als je op kamers gaat wonen.

Praktische zaken zoals een kamer regelen en je huisraad verzamelen, alle formaliteiten afwerken, je opgeven voor de introductie zodat je meteen andere studenten ontmoet, die net zoals jij aan een nieuwe fase in hun leven beginnen. Meedoen aan de introductie is een goed begin van het studiejaar dat je beslist niet moet missen, omdat het belangrijk is dat je aansluiting vindt bij je medestudenten!

Emotioneel gezien is augustus de maand waarin je echt afscheid gaat nemen van je leventje thuis, waar alles voor je klaar staat en er meestal wel iemand is om je op te vangen als je een pestbui hebt of een rot dag hebt gehad. Woon je alleen op je kamer dan zul je de dingen die thuis altijd vanzelfsprekend waren vast wel eens missen. Ook voor je ouders is het best wel even slikken, omdat jij op eigen benen gaat staan en jullie elkaar los gaan laten. Ouders voeden hun kind op tot zelfstandigheid en jij moet het waarmaken dat je dat bent of kunt worden en ouders moeten het vertrouwen hebben dat het wel goed met je komt. Ga vooral gewoon je vleugels uitslaan en genieten van een periode in je leven die je waarschijnlijk nooit meer vergeet!

Met het studiejaar voor de deur kan het zijn dat, nu je eenmaal hebt gekozen, je toch wat twijfel voelt over je keuze. Meestal is het heel normaal, je weet immers nooit helemaal wat je te wachten staat. Je kiest een pad en sluit daarmee andere keuzemogelijkheden af. Als je twijfel geen koudwatervrees is maar dieper zit dan is het raadzaam om te onderzoeken waar die twijfel zit. Heb je je goed voorbereid op je studiekeuze, ben je je bewust van waarom je deze keuze hebt gemaakt en wat kun je nu nog doen? Praat erover met je ouders, met bijvoorbeeld ouderejaars studenten, een studiebegeleider of coach en mensen die werkzaam zijn in jouw studierichting. Lees op de informatiesites over je studie en onderzoek welke mogelijkheden er zijn om toch daar uit te komen waar je heen wil. Er zijn altijd oplossingen en bedenk dat een pad ontstaat door er op te lopen!

Ik wens alle nieuwe eindexamenleerlingen en studenten eerst nog een zonnige augustusmaand en in september een superleuke start en een boeiend en succesvol studiejaar toe.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken