door : Deirdre van Schaardenburg

De Olympische spelen zijn voorbij. Morgen zijn alle sporters weer terug in Nederland en worden onze olympische medaillewinnaars gehuldigd in Den Haag door onze koning. En wat zullen ze dan gaan doen?

Vele topsporters pakken hun studie de komende maand weer op. Zij combineren topsport met studie. Onder hen o.a. 21 HVA- en UVA –studenten, 12 studenten die aan de VU studeren en natuurlijk onze Epke die geneeskunde studeert in Groningen.

Vooral aan de Johan Cruyff University zijn vele topsporters te vinden. Deze opleiding is volledig is ingesteld op Topsporters en al 15 jaar een begrip op het gebied van dual careers en zeer succesvol in het opleiden van Topsporters in combinatie met de studie Commerciële Economie/Sport Marketing.

Topsporters zijn begrijpelijkerwijze bovengemiddeld geïnteresseerd in het menselijk lichaam vandaar dat er ook velen geneeskunde, fysiotherapie, of voeding & diëtiek studeren.

De meeste HBO ’s en Universitaire opleidingen kennen een topsport regeling. Dat betekent dat je tijdens je studie een op maat gemaakt programma met een aangepast studieprogramma en examenprogramma krijgt. Er zijn natuurlijk wel voorwaarde aan verbonden: je dient wel in bezit te zijn van een Topsport status. Een status is een titel die door de NOC/NSF aan een sporter wordt verleend. Er zijn 3 verschillende statussen: A-, B- en HP- status. Op basis van deze status kan je als sporter in aanmerking komen voor bepaalde voorzieningen. Alleen jouw sportbond kan jou bij de NOC/NSF voordragen voor een status.

Sommige opleidingen verschaffen ook  financiële vergoedingen ( maximaal 1 jaar).

Eind 2013 hebben 10 universiteiten en 15 HBO-instellingen afspraken gemaakt met NOC*NSF ter verbetering van het onderwijs en carrièreperspectief van topsporters. Deze afspraken zijn opgenomen in het Aktieplan FLOT   (Flexibel Onderwijs en Topsport. Daartoe hebben de meeste opleidingsinstellingen een speciale afdeling die zich bezighoudt zoals bij de HVA Topsport Academie Amsterdam (TAA). Zij bieden intensieve ondersteuning en helpen het  studierooster op maat indelen.

Dat topsporters ook uitstekende studenten zijn, is al bewezen. Doorzettings-vermogen, discipline en passie zijn talenten en karaktereigenschappen die zowel in de sport als bij het studeren goed van pas komen.

We wensen dus alle Olympiërs succes bij het oppakken van hun studie, en natuurlijk ook bij behalen van toekomstige sportresultaten. Op naar Japan!!!

Kijk voor opleidingen die ook studeren op afstand mogelijk maken naar:

Open Universiteit: Voor Bachelors en Master studies op Universitair niveau

Loi.nl: Voor HBO Bachelors,  verkorte HBO’s de zogenaamde Associate Degrees, of een Post-Bachelor opleiding

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken