Door Karin Kohnstamm

De middelbare schoolexamens zijn inmiddels aan de gang en voor veel studenten begint er binnenkort weer een tentamenweek. Kortom een tijd van opperste concentratie om een goed gemiddelde te scoren. Geweldig is het als je fluitend door je examens gaat en je jezelf aan kan zetten tot een gestructureerd studiegedrag. Schema’s worden keurig opgevolgd en je laat je niet afleiden door social media en alle gezelligheid om je heen.

Helaas komt deze ideale situatie bijna niet voor. Dat de huidige student een gevecht levert tegen alle verstrooiing is eerder regel dan uitzondering.

Naarstig wordt gezocht naar manieren om gedisciplineerd te kunnen werken.

Huiswerkklassen puilen uit, bijscholingscursussen in vakken gegeven door excellente studenten zitten boordevol en op de universiteit en Hoge School worden er stoomcursussen aangeboden (denk aan Capita Selecta) waar de student grif gebruik van maakt.

Verontrustend is de toename van het ‘ad hoc’ gebruik van Ritalin om de concentratie te verhogen. Deze pil, een medicijn voor ADHD, is methylfenidaat, familie van amfetamines, opwekkende middelen die tot een groter uithoudingsvermogen kunnen leiden zowel lichamelijk als geestelijk. Bij verkeerd gebruik kan het leiden tot star gedrag, hoofdpijn, slaapproblemen en nervositeit. Na een grondig onderzoek kan een (jeugd)psychiater Ritalin voorschrijven en moet er gekeken worden naar de juiste dosering. Dus zomaar een pilletje snoepen om even geconcentreerd achter je boeken te zitten is niet risicoloos.

Beter is het om je werkplek zo aan te passen dat je zo min mogelijk afleiding hebt. Dat dit vaak buitenshuis is is niet zo gek. Je eigen kamer in het ouderlijk – of studentenhuis is meestal een ‘chill’ plek met alle mogelijke ingrediënten voor ontspanning. Laptop, telefoon, een goed gevulde ijskast, anderen die je gezelschap komen houden, muziek, kortom niet om een studieboek open te slaan.

De bibliotheek waar het stil moet zijn is bijvoorbeeld een prettige omgeving om aan de slag te gaan. Je zit met ‘lot’genoten, iedereen zit in hetzelfde schuitje. Je mag niet bellen en het is ook niet de plek om even die ene serie af te zien.

In de Openbare Bibliotheek Amsteram (OBA) is deze week een nieuw project van start gegaan: Studyshare. Het draait hier om discipline. Geen social media en er wordt gestudeerd in blokken van 3 kwartier en 1 kwartier pauze. Na 3 blokken wordt er een uur pauze ingelast, alles onder begeleiding van een surveillant.

Dit alles om studie ontwijkend gedrag (SOG) de kop in te drukken en om in een goed studieritme te komen. Het project is nu al succesvol, inschrijvingen zitten vol dus wie weet vindt het opvolging in de andere steden.

Naar Opa of Oma gaan kan ook goed werken: rust en regelmaat.

Deze tips stonden in het Parool:

Maak een planning die haalbaar is, leer in blokken en beloon jezelf daarna met koffie/thee, lunch of een vrije avond.

Gebruik oordoppen, ga niet met een grote groep bekenden aan een tafel zitten en vooral laat je mobiel voor wat het is! Vliegtuigmodus, diep in je tas of lever hem tijdelijk bij je ouders in. Even geen what’s app, facebook, snapchat of instagram!

Succes!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken