door Deirdre van Schaardenburg

Ga jij volgend jaar eindexamen doen en heb je je vakantie al grotendeels gepland? Bedenk ook eens hoe je je zomervakantie nog verder kunt invullen. Naast een vakantie met vrienden en familie zou je ook tijd aan andere dingen kunnen besteden die je kunnen helpen volgend jaar de juiste studie te kiezen.

Nu heb je de tijd om nieuwe ervaringen op te doen, om mensen te ontmoeten en te vragen naar hun werk, of om werkplekken te bezoeken en uit te vinden wat daar gebeurt. Natuurlijk is een vakantiebaantje ook altijd nuttig. Hoe dat jou met je studiekeuze kan helpen kun je lezen in de blog bijbaantje die StudiekeuzeOpMaat eerder plaatste.

Overweeg je iets met Rechten te gaan doen? Bezoek eens een rechtbank bij jou in de buurt om te kijken hoe het er daar aan toegaat. Iedere rechtbank is toegankelijk voor het bijwonen van zittingen (bijv.: rechtbank in Den Bosch). Op een paar uitzonderingen na zijn de meeste zittingen openbaar. Als je een zitting van het begin tot eind wilt bijwonen, dan is die van de politierechter het meest interessant, want de politierechter doet in bijna alle gevallen direct uitspraak.

Vind je omgaan met kinderen leuk, en overweeg je de Pabo? Schrijf je in als leider/ster van een zomerkamp dat je zelf als kind bezocht. Wil je misschien later een eigen bedrijf beginnen? Vraag of je bij iemand die je ouders kennen eens een dag mee mag lopen op het werk en zoek uit wat er allemaal bij komt kijken om voor jezelf te beginnen.

Overweeg je de Hotelschool? Zorg voor een baantje in de horeca! Lees hier wat je op welke leeftijd in de horeca mag doen. Wat doet de vader van je vriendje. Werken bij een bank? Wat doe je dan? Vraag het eens.

Wil je Geneeskunde gaan studeren, dan moet je je al voor 15 januari 2016 aanmelden voor de decentrale selectie procedure van een Universiteit (Lees onze blog hierover). Bij sommige vinden ze het belangrijk dat je al eens in de gezondheidszorg hebt gewerkt. Dus wellicht is het voor jou slim en handig om deze zomer een vakantiebaantje in een verzorgingstehuis te vinden.

Al deze activiteiten kunnen er toe bijdragen dat jij beter zicht krijgt op wat jij later eventueel interessant vindt om te gaan doen. Vervolgens kun je dan in het najaar gericht naar de open dagen gaan om de studies te bezoeken die jou boeiend lijken.

Veel succes! En een fijne zomer!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken