Vakantie bijna voorbij, studie gaat zo beginnen en misschien is er een verhuizing op komst. Je broers en zussen studeren al, of vrienden die een jaartje eerder van school kwamen. Je hoort alle verhalen en het klinkt geweldig. Vrijheid, weg van je ouders en hun regels, je eigen koers gaan varen. Heerlijk! Of toch niet ….?

Een interview met een derdejaars studente taal- en cultuurstudies in Utrecht.

Hoe heb jij je studiekeuze gemaakt?

Ik heb moeite gehad met het kiezen van een studie. Het zijn er immers zó ontzettend veel. Zo ben ik terecht gekomen bij StudiekeuzeOpMaat. Rosalie, mijn studiekeuzecoach uit Den Haag, heeft mij geholpen door interessante studies op een rij te zetten die bij mijn interesses passen. Ik heb mij verdiept in een aantal van die studies door online-informatie te zoeken over de opleiding en de universiteit. En ik ben naar de hierbij behorende open dagen geweest. Uiteindelijk koos ik voor Taal- en Cultuurstudies aan de Universiteit Utrecht.

Was jij ervan overtuigd dat dit de juiste studie was?

Ja, ik was overtuigd dat dit de goede studie was. Binnen deze studie krijg ik de ruimte om vakken van verschillende disciplines en vakgroepen met elkaar te combineren. Hierdoor wordt mijn studieprogramma niet enkel toegespitst op één onderwerp. Dit was voor mij de grootste motivatie om voor deze studie te kiezen.

Iedereen heeft weleens moeilijke momenten in zijn studie. Als je terugkijkt, wat waren voor jou de moeilijkste momenten?

Omdat ik veel verschillende vakken volg, kom ik telkens bij andere groepen studenten en docenten terecht. Het is op zich best leuk om steeds nieuwe mensen te ontmoeten, maar ik miste toch een soort saamhorigheid. Daarnaast werd ik geconfronteerd met bepaalde academische vaardigheden die ik niet leuk vond of waar ik niet zo goed in was. Telkens magere zesjes terugkrijgen voor verslagen werkte niet altijd motiverend.

Wat heb je in het vooruitzicht?

Komende drie maanden ga ik aan de University of Kent in Canterbury studeren. In het studieprogramma van Taal- en Cultuurstudies is het verplicht een periode in het buitenland te studeren óf een stage te volgen. Je kunt uit veel verschillende universiteiten over de hele wereld kiezen. Ik kijk er enorm naar uit, hoewel het tegelijkertijd ook een beetje spannend is.

Je ging in Utrecht op kamers wonen. Hoe vond je dat?

Op kamers wonen is in het begin best spannend. Voornamelijk de eerste weken, toen ik nog onbekend was in de stad en bij mijn studie, waren soms best lastig. Mijn ouders woonden in Maastricht. Dat is een eind weg. Je kan niet zomaar even naar huis. Je woont niet meer bij je ouders, dus zul je bepaalde zaken zelf moeten gaan regelen. Denk aan koken, afwassen, wassen en schoonmaken. Dat is best even wennen. Het kan zelfs een beetje eenzaam zijn.

Ook was ik bang dat ik het moeilijk zou vinden om vrienden te maken. Dat was gelukkig een onterechte angst. Voor iedereen is de studie en de stad nieuw, dus iedereen stelt zich heel open op. Dat was fijn. Ik ontmoette snel nieuwe en leuke medestudenten waar ik veel mee optrok.

Was het lastig om een kamer te vinden?

Het was echt heel erg moeilijk om een kamer te vinden. Ik heb drie maanden in onderhuur gezeten, vier weken bij mijn tante geslapen, vier weken bij mijn nicht op de bank en drie weken bij een vriendin in bed, voordat ik eindelijk een vaste kamer kreeg. En dan moest ik elke avond weer met een lach op mijn gezicht naar een hospiteeravond. Dat was niet leuk. Maar het is gelukt en ik woon nu heel fijn.

Ben je lid geworden van een studentenvereniging?

Ik ben in mijn eerste jaar lid geworden van Unitas SR in Utrecht. De ontgroening was inderdaad niet leuk, maar het zou zonde zijn om je hierdoor te laten ontmoedigen! Door Unitas heb ik een hele leuke jaarclub met elf (inmiddels) goede vriendinnen. We eten elke week samen en doen daarnaast nog veel andere dingen zoals sporten, winkelen, studeren (!) en op vakantie gaan. Voor mij was het een hele fijne manier om bekend te worden in de stad Utrecht en in contact te komen met leuke mensen. Er zijn veel leuke feestjes en gelukkig niet veel verplichtingen, dus je kan zelf beslissen hoe actief je wil zijn binnen de vereniging.

Welk advies zou je aankomend studenten willen geven?

Geniet van je vrijheid, de leuke nieuwe mensen die je gaat ontmoeten, de feestjes en de gezelligheid, maar zorg dat je studie een prioriteit blijft! Ik ga vaak samen met vriendinnen naar de UB. Dan studeren we de dag samen (veel beter dan alleen studeren) en zorgen we dat we gezellige pauzes inlassen (met veel koffie en eten). Dat werkt heel motiverend en is ook nog eens gezellig!

 

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken