Mijn theezakje praat tegen me. Elke ochtend stelt hij me een vraag zoals: Wat was je leukste vakantie? of: Waar geef jij te veel geld aan uit? Vanmorgen was het: Welk talent zou je willen hebben? Dat is ook een van de vragen die wij onze studiekiezers stellen in onze gesprekken. Meestal wel in een iets andere vorm: Wie bewonder je en wat bewonder je in hem of haar? We noemen dat de heldenvraag.

De antwoorden zijn dikwijls heel verrassend. De een houdt het dicht bij huis: “mijn moeder omdat ze altijd tijd voor me heeft ondanks haar zware baan”; “mijn leraar geschiedenis omdat hij zo mooi kan vertellen”. Sommigen hebben ook wereldsere helden: “Elon Musk omdat hij zo creatief en succesvol is”, “Rihanna want die heeft zo veel lef”.De antwoorden geven een mooi inzicht in talenten die iemand wellicht heeft maar nog niet heeft ontwikkeld. Er kan ook een verlangen onder liggen of een gemis.

Een goed voorbeeld is Noor die mensen bewondert die zich inzetten voor anderen: Nelson Mandela, vrijwilligers die onbetaald nuttig werk doen en ambulancemedewerkers die stoer en dapper zijn.

Zich inzetten voor mensen komt steeds terug als ze vertelt wat ze belangrijk vindt in haar toekomstige werk. Niet verbazend dus dat vooral sociale studies als Psychologie en Social Work overblijven in haar Top 5. Uiteindelijk is het toch Geneeskunde geworden met de diepe wens na haar afstuderen te gaan werken in een ontwikkelingsland.

Wie zijn jouw helden en welk talent zou jij willen hebben? Denk er eens over na en praat erover met anderen. Het kan je helpen in je zoektocht naar de ideale studie voor jou!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken