ERVARINGEN

Industrieel Ontwerpen, Technische Universiteit Delft

Paula van den Boer

Studiekeuzetraject: schooljaar 2009/2010. In ‘t eindexamenjaar (6VWO) had ik eigenlijk nog geen idee wat te doen met een NG/NT profiel. Ik was altijd veel aan het tekenen, had zeer uiteenlopende interesses, maar wat is alleen een interesse en waarin zie je een carrière?

Resultaat: Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit in Delft.

Hoe gaat het nu? (2011/2012): Ja, kan niet beter! Ik heb helemaal mijn plekje gevonden op de faculteit IO. Toen ik eenmaal begonnen was, ontdekte ik hoe breed deze studie is. Het is de perfecte combinatie tussen mijn technische profiel van de middelbare school en mijn creatieve kant waar ik in mijn vrije tijd veel mee bezig was. Niet alleen creatief met potlood en papier, maar ook leer je creatief denken om oplossingen te bedenken voor problemen. De studie omvangt het totaal plaatje van ‘een product’, van het ontwerpen tot het technisch realiseren en de positie in de markt. Ik blijf de technische kant wel ingewikkeld vinden en hierdoor wat minder leuk, maar dit wordt zeker gecompenseerd door de andere vakken. Ik ben nu net mijn 2de jaar in gegaan en met het halen van nog 2 tentamens uit mijn 1ste jaar heb ik mijn P op zak. Welke richting ik uiteindelijk op ga in mijn Masters weet ik nog niet. Ik neig op dit moment het meest naar het echte ‘ontwerpen’, maar wie weet zie ik opeens het licht op technisch gebied! De tijd zal het leren!

Hoe gaat het nu? (update augustus 2018): In juni 2014 heb ik mijn bachelor Industrieel Ontwerpen afgerond. Voor mijn bachelor eind project heb ik onderzoek gedaan naar het welzijn van premature baby’s vanaf het moment dat zij het ziekenhuis mogen verlaten. Aan de hand van mijn onderzoek heb ik een wikkeldoek ontworpen die de baby’s ondersteuning biedt in het weren van overmatige prikkels die hun welzijn en ontwikkeling in de weg kunnen staan.

Op dat moment heb ik eigenlijk mijn roeping gevonden als ontwerper. Ik wil niet ontwerpen voor efficiëntie of het vergemakkelijken van dingen, maar ik wil mijn steentje bijdragen aan het (psychologische) welzijn van mensen.

Voordat ik mij ging wagen aan een master, die ik overigens wel allang had uitgekozen, heb ik er bewust voor gekozen om een tussenjaar te nemen waarin ik werkervaring op heb gedaan (mijn wikkeldoek concept verder heb mogen uitwerken bij het bedrijf waarvoor ik mijn bacheloreindproject had gedaan) en een geweldig mooie solo reis heb gemaakt door Australië.

Volledig opgeladen en gedreven ben ik September 2015 begonnen aan mijn master Design for Interaction aan de faculteit Industrieel Ontwerpen in Delft. Daar waar ik tijdens mijn bachelor dingen niet altijd even geweldig vond, vond ik elke discipline binnen deze master bloed interessant. Tijdens deze master heb ik mij gespecialiseerd in gebruikerstesten, gebruikerservaringen en voornamelijk in ‘Design for well-being’. Mijn afstudeerproject heb ik dan ook in samenwerking mogen doen met The Delft Institute of Postive Design, maar ook in opdracht van Ahrend (kantoorinrichtingen). Afgelopen april (2018) ben ik met een 9 afgestudeerd met mijn ontwerp dat prosociaal gedrag en interdisciplinaire verbinding stimuleert in kantoren. Ook stond in dit project weer het (psychologische) welzijn van mensen met stip op 1. Het succes van het project heeft mij uiteindelijk ook mijn eerste baan opgeleverd als Trainee bij Ahrend, waarin ze me de komende tijd de ruimte willen geven om veel te leren en mezelf te gaan ontwikkelen als Concept Designer met een focus op welzijn.

Ik kan mezelf denk ik nu wel bestempelen als een gedreven en gepassioneerde ontwerper die graag een steentje bijdraagt aan onze samenleving. Wie had dat gedacht in 2009 toen ik nog geen idee had wie ik was en wat ik moest gaan studeren. De ondersteuning van mijn coach in het keuzetraject, maar ook haar betrokkenheid in de jaren die daarop zijn gevolgd waren van onschatbare waarde.

MEER ERVARINGEN

Vastgoed en Makelaardij, Hanzehogeschool Groningen

Sofia Cola

Informatiekunde, Universiteit Utrecht

Eise de Vries

Podium en Evenementen-
techniek (MBO),
IAB Utrecht
en daarna
Informatica Associate Degree, Avans Den Bosch

Nick Weijers