ERVARINGEN

Informatiekunde, Universiteit Utrecht

Eise de Vries

Met welke reden ben je het studiekeuzetraject begonnen?
In september 2020 was ik begonnen aan de studie Artificial Intelligence aan de Radboud Universiteit. Na 5 weken stopte ik echter al. Vervolgens wist ik niet waar ik moest beginnen wat betreft het maken van een nieuwe studiekeuze. Bovendien twijfelde ik of ik niet het jaar daarop alsnog door wilde gaan met Artificial Intelligence. Ik zat helemaal vast in mijn studiekeuzetraject waardoor ik de hulp van StudiekeuzeOpMaat heb ingeroepen.

Wat kwam er uit het traject?
Aangezien ik met Artificial Intelligence was gestopt dacht ik dat iets met IT studeren mij simpelweg niet lag. Echter kwam uit de verschillende interessetests een vrij neutraal beeld voor allerlei andere vakgebieden. Al snel bleek dat dit kwam doordat ik toch graag iets met IT wilde. Vervolgens ben ik met mijn studiekeuzecoach gaan kijken naar technische opleidingen waaronder wederom Artificial Intelligence, maar ook andere opleidingen die verband houden met IT zoals Informatiekunde. Op deze manier kon het balletje van stil liggen toch vrij snel gaan rollen.

Waar gaat de studie over die je hebt gekozen?
Deze vraag krijg ik vaak van mensen wanneer ik vertel wat ik studeer. Immers de woorden 'informatiekunde' en 'informatica' lijken erg op elkaar. Informatiekunde is echter wel heel anders. Informatiekunde gaat veel meer over de implementatie van technologie waarbij veel aandacht wordt besteed aan de gebruikers van die technologie. Informatiekunde heeft een multidisciplinair karakter waarbij de driehoek van mens, ICT en organisatie/maatschappij centraal staat. Informatiekunde in Utrecht is heel erg breed. Je krijgt in je eerste jaar van allerlei vakgebieden iets mee. Denk aan bedrijfskunde, programmeren, data science, UX design (hoe ervaren gebruikers technologie), psychologie, filosofie en meer. Na je eerste jaar ga je specialiseren door één (of twee) van de volgende studiepaden te kiezen: ‘informatiesystemen’, ‘mens-technologie interactie’ en ‘kennis & data analytics’.

Hoe gaat het met je studie?
Goed! Ik sta nu een 7,8 en heb m’n propedeuse binnen. Voor de zomer ben ik ook begonnen aan het honours programma dat mij hopelijk allerlei nieuwe inzichten gaat geven. Ik heb nu net het eerste jaar afgerond waarop ik erg positief kan terugkijken. Soms vond ik de studie in het eerste jaar wel wat oppervlakkig door het brede karakter van de opleiding. Daarbij kan het vele samenwerken naast leerzaam ook frustrerend zijn. Desalniettemin past de studie goed bij mij en kijk ik uit naar het tweede jaar waar mijn gekozen studiepad ‘informatiesystemen’ een centrale rol zal spelen.

In hoeverre voel je je op je plek in de studie/hoe kijk je terug op je keuze?
Ik voel me erg op m’n plek binnen de studie. De sfeer is fijn en aangezien Informatiekunde een brede opleiding is kom je mensen tegen met allerlei verschillende interesses. Dat maakt het contact met mijn medestudenten erg leuk! Ik kijk terug op een goede keuze die mij in staat stelt allerlei nieuwe kansen aan te grijpen en daarmee mijzelf te ontwikkelen. Het studiekeuzetraject heeft het voor mij mogelijk gemaakt om in relatief korte tijd een doordachte keuze te maken waar ik een jaar later nog tevreden mee ben. Hiervoor wil ik StudiekeuzeOpMaat bedanken!

Update 2023
Het is halverwege 2023 en ik heb intussen de eerste twee jaar van de bachelor Informatiekunde afgerond. Tijd voor een update! Afgelopen jaar heb ik het pad ‘informatiesystemen’ afgerond. Dit is mij erg goed bevallen! Komende maand ga ik aan mijn 3e jaar van de bachelor beginnen. In het laatste jaar heb ik veel keuzeruimte die ik onder andere ga invullen met een minor kunstmatige intelligentie. Hierdoor kom ik toch nog een beetje terug op mijn oude pad 🙂
Naast studeren ga ik dit jaar ook een bestuursjaar doen! Ik neem namelijk de rol van President op me bij de Science Honours Academy (SHA). Dit is het interdisciplinaire Honours programma voor alle Science bachelorstudenten die Honours doen aan de Universiteit Utrecht. Ik heb hier heel veel zin in en kijk uit naar een toffe tijd met mijn medebestuursgenoten en SHA leden met wie ik iets moois ga neerzetten!
Als alles meezit rond ik mijn bachelor Informatiekunde komend jaar af. Ik zit te denken om daarna de master Business Informatics in Utrecht te gaan volgen waarbij je op brede schaal leert over de inzet van ICT binnen organisaties. Mogelijk wil ik dit combineren met de master Human Computer Interaction. Hier moet ik echter nog goed over nadenken en mij verder over laten informeren. Eerst maar eens de bachelor afronden!

MEER ERVARINGEN

International Bachelor of Communication and Media (IBCoM), Erasmus Universiteit Rotterdam

Zazala Quist

Bèta Gamma, UvA Amsterdam

Marit van den Helder

Bos- en Natuurbeheer, Hogeschool van Hall Larenstein

Isabel