ERVARINGEN

International Bachelor of Arts & Culture Studies (IBACS), Erasmus Universiteit Rotterdam

Rosanna Bervoets

Studiekeuzetraject:
Ik ben na de middelbare school in 2016 Economie en Bedrijfseconomie in Rotterdam gaan studeren. Snel had ik al de indruk van: ‘Dit is niet mijn studie’, waardoor ik al gauw de knoop heb doorgehakt om te stoppen. Via een vriendin van me kwam ik in aanraking met StudiekeuzeOpMaat en ben ik begonnen aan dit traject. Ik woonde al in Rotterdam waardoor voor mij de opties wat gelimiteerd werden, en wat al gauw resulteerde in mijn definitieve keuze.

Resultaat:
Ik twijfelde tussen Kunstgeschiedenis in Leiden of toch International Bachelor of Arts and Culture Studies (IBACS) in Rotterdam. Omdat Leiden 45 minuten reizen was, viel de keuze al snel op IBACS, waar ik nog steeds erg blij mee ben.

Mijn studie gaat over:
De studie leert je vooral wat er achter de schermen in de culturele, met name de kunst-, sector gebeurt. Je kan je uiteindelijk gaan oriënteren op sociologie, economie, geschiedenis of eigenlijk van alles wat. Dat trok mij erg aan.

Mijn leukste vak:
Mijn leukste vak kreeg ik in het allereerste blok van het eerste jaar: History of the arts, wat eigenlijk inhield dat we in een sneltreinvaart kunstgeschiedenis kregen. Het is wel een vak dat je erg moet bijhouden, maar omdat het zo leuk en interessant tegelijk is, schuif je het niet voor je uit. Tevens is het erg leuk om diverse stromingen en kunstenaars in bijvoorbeeld het Rijksmuseum te herkennen en er nog iets leuks over te melden te hebben.

Mijn lastigste vak:
Sociology of the Arts and Culture. Het was vooral erg vaag en leek constant op elkaar. Sommige vakken bij IBACS hebben erg veel raakvlakken met elkaar: wat je het vorige blok bij vak A behandeld hebt, kan het daaropvolgende vak weer langskomen, dus zo begon het vaak wel wat meer te dagen wat er precies bedoeld werd dan toen ik het voor het eerst las.

Hoe ging het in 2018?
Ik heb, met een herkansing, in één keer mijn propedeuse gehaald, waar ik erg blij mee ben. Op dit moment zit ik in mijn tweede jaar en is het wat drukker dan vorig jaar met drie vakken per blok in plaats van twee (wat ik vorig jaar had). Al met al gaat het goed en ik zal vanaf april een stage lopen bij een culturele instelling, maar wat dat weet ik zelf nog niet.

Hoe gaat het nu in 2022?
Er is veel gebeurd in de 4 jaar na het schrijven over mijn ervaring met StudiekeuzeOpMaat. Ik heb vele omzwervingen gehad binnen mijn studie: van het volgen van de minor kunstgeschiedenis aan de UvA tot het volgen van een master in Florence.

Tijdens mijn studiekeuzetraject was kunstgeschiedenis een van de twee keuzes waaruit ik uiteindelijk IBACS had gekozen. Ik heb altijd een affiniteit gehad met kunst, dus toen ik de kans kreeg om een minor kunstgeschiedenis te volgen, heb ik deze met beide handen aangepakt. Door deze ervaring wist ik dat er iets ontbrak bij me: “ben ik wel hier op de goede plek?”, “wil ik hier iets mee verder doen?”. De antwoorden hierop waren voor mij een twijfelachtige nee. Er knaagde een gevoel aan me dat er nog een interesse van me was die ik verder moest onderzoeken, namelijk mode.

Mode en kunst liggen natuurlijk vrij dicht bij elkaar, maar mode, kleding en trends hebben me altijd gefascineerd. Vandaar dat ik het jaar daarop een minor Fashion Industry aan de Erasmus Universiteit had gevolgd. Ik ontdekte daar dat er zoveel meer te onderzoeken is over en dat je veel kan doen binnen deze industrie. Vanaf toen ben ik mijn kennis die ik de afgelopen jaren opgedaan had over kunst, cultuur, maatschappij en geschiedenis gaan toepassen op kwesties binnen de mode-industrie. Dit heeft geresulteerd in het schrijven van mijn thesis over dit onderwerp en mijn keuze om de master Fashion Brand Management in Florence te volgen. Afgelopen juni ben ik afgestudeerd, en sinds September loop ik stage bij De Bijenkorf. Wat en waar mijn volgende avontuur zal zijn, dat weet ik nog niet. Ik zie wat er op mijn pad verschijnt, en waar ik me heen laat voeren. Als iemand mij vijf jaar geleden had verteld waar ik nu zou zijn, dan had ik ze niet geloofd waarschijnlijk. Ik heb deze vijf jaar ontdekt dat je ook interesses moet uitproberen en verder onderzoeken. Soms kom je erachter dat je juist zit, en soms kan het wat anders lopen. Zowel IBACS als FBM waren internationale studies met mensen van over de hele wereld. Wat ik van de afgelopen jaren vooral heb geleerd is van deze mensen, waar zij vandaan komen en dat er verschillen kunnen zijn. Ik ben benieuwd waar ik mij over vijf jaar zal bevinden…

MEER ERVARINGEN

International Bachelor of Communication and Media (IBCoM), Erasmus Universiteit Rotterdam

Zazala Quist

International Leisure Management, NHTV Breda

Rik

Rockacademie, Fontys Tilburg (na vooropleiding Music Production)

Bastiaan van Vuuren