ERVARINGEN

International Bachelor of Arts & Culture Studies (IBACS), Erasmus Universiteit Rotterdam

Rosanna Bervoets

Studiekeuzetraject:
Ik ben na de middelbare school in 2016 Economie en Bedrijfseconomie in Rotterdam gaan studeren. Snel had ik al de indruk van: ‘Dit is niet mijn studie’, waardoor ik al gauw de knoop heb doorgehakt om te stoppen. Via een vriendin van me kwam ik in aanraking met StudiekeuzeOpMaat en ben ik begonnen aan dit traject. Ik woonde al in Rotterdam waardoor voor mij de opties wat gelimiteerd werden, en wat al gauw resulteerde in mijn definitieve keuze.

Resultaat:
Ik twijfelde tussen Kunstgeschiedenis in Leiden of toch International Bachelor of Arts and Culture Studies (IBACS) in Rotterdam. Omdat Leiden 45 minuten reizen was, viel de keuze al snel op IBACS, waar ik nog steeds erg blij mee ben.

Mijn studie gaat over:
De studie leert je vooral wat er achter de schermen in de culturele, met name de kunst-, sector gebeurt. Je kan je uiteindelijk gaan oriënteren op sociologie, economie, geschiedenis of eigenlijk van alles wat. Dat trok mij erg aan.

Mijn leukste vak:
Mijn leukste vak kreeg ik in het allereerste blok van het eerste jaar: History of the arts, wat eigenlijk inhield dat we in een sneltreinvaart kunstgeschiedenis kregen. Het is wel een vak dat je erg moet bijhouden, maar omdat het zo leuk en interessant tegelijk is, schuif je het niet voor je uit. Tevens is het erg leuk om diverse stromingen en kunstenaars in bijvoorbeeld het Rijksmuseum te herkennen en er nog iets leuks over te melden te hebben.

Mijn lastigste vak:
Sociology of the Arts and Culture. Het was vooral erg vaag en leek constant op elkaar. Sommige vakken bij IBACS hebben erg veel raakvlakken met elkaar: wat je het vorige blok bij vak A behandeld hebt, kan het daaropvolgende vak weer langskomen, dus zo begon het vaak wel wat meer te dagen wat er precies bedoeld werd dan toen ik het voor het eerst las.

Hoe gaat het nu in 2018?
Ik heb, met een herkansing, in één keer mijn propedeuse gehaald, waar ik erg blij mee ben. Op dit moment zit ik in mijn tweede jaar en is het wat drukker dan vorig jaar met drie vakken per blok in plaats van twee (wat ik vorig jaar had). Al met al gaat het goed en ik zal vanaf april een stage lopen bij een culturele instelling, maar wat dat weet ik zelf nog niet.

MEER ERVARINGEN

International Bachelor of Communication and Media (IBCoM), Erasmus Universiteit Rotterdam

Zazala Quist

International Leisure Management, NHTV Breda

Rik

Rockacademie, Fontys Tilburg (na vooropleiding Music Production)

Bastiaan van Vuuren