ERVARINGEN

International Bachelor of Communication and Media (IBCoM), Erasmus Universiteit Rotterdam

Zazala Quist

Studiekeuzetraject: In 2016, toen ik in mijn eindexamenjaar vwo zat werd het toch echt tijd om even knopen door te hakken. Ik had tot de vijfde klas allemaal exacte vakken die ik toen nog heb laten vallen omdat ik ze zo verschrikkelijk vond en besloot hier niet in mijn carrière mee verder te gaan. Vanwege deze switch van bèta naar een alfa profiel, moest ik me ineens focussen op heel ander soort vakgebieden. Omdat ik heel veel studies interessant vond, vond ik het heel moeilijk iets te vinden wat het nou écht helemaal was.

Resultaat: International Bachelor of Communication and Media (IBCoM) aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Hoe ging het in 2016/17? Deze studie is een toelatingsstudie, dus we moesten enkele motivatiebrieven schrijven en cijfers laten zien om binnen te komen. Ook omdat het een internationale bachelor is. Dit is gelukt en in 2016 begon ik aan mijn eerste jaar! Ik heb netjes al mijn punten behaald in mijn eerste jaar en rond nu alweer bijna mijn tweede jaar af! Dit programma is internationaal wat erg leuk is, aangezien de helft van je medestudenten uit het buitenland komt! Dit internationale invalspunt van de studie maakte de studie voor mij een stuk interessanter dan andere communicatiestudies in Nederland, ook vanwege alle verschillende nationaliteiten van je medestudenten. De hele studie is in het Engels dus je Engels moet natuurlijk wel redelijk op niveau zijn, maar je went er erg snel aan. Het programma is vrij pittig en de overgang van de middelbare naar universiteit in het eerste jaar was wel even wennen, maar ging vrij snel goed. De vakken in het eerste jaar zijn al je basisvakken en kunnen soms een beetje stroef gaan omdat het héél veel stof is. Maar uiteindelijk heb je een hele goed basis voor je tweede jaar, dat veel leuker is aangezien je zelf al je vakken kunt gaan kiezen! Ook kun je aan het einde van het eerste jaar jezelf opgeven voor het Honours programma van de studie als je gemiddelde boven de 7,5 ligt (zeker een aanrader). Ik heb dit Honours programma gevolgd en zal er straks op terug komen.

De Erasmus Universiteit is een universiteit die gericht is op hard werken, carrière en vooral ook de internationale markt. Het is een hele prettige universiteit maar de druk ligt hoog. Dit merk je ook op deze studie, af en toe ligt de druk echt hoog; maar uiteindelijk loont het harde werken! De “International bachelor of Communication and Media”, ook wel IBCoM, laat je alle mogelijke kanten van communicatie en media ontdekken en geeft je in het tweede jaar veel ruimte om je eigen richting samen te stellen. Dit kan bijvoorbeeld de politiek zijn of het bedrijfsleven, entertainment, etc..

Verder is Rotterdam een geweldige stad om in te wonen! Bijna elke dag poppen er weer nieuwe gebouwen op in het centrum en de stad verandert elke dag! Rotterdam en haar hippe karakter vervelen eigenlijk nooit. Dus de stad is een grote bonus bij de studie!

Hoe gaat het nu in 2018? Het gaat heel goed nu! Momenteel loop ik als onderdeel van mijn studie stage in Amsterdam en heb ik bijna mijn tweede jaar afgerond. Ik heb afgelopen jaar het Honours programma gevolgd van mijn studie wat erg interessant was en waarbij we leuke tripjes maakten en extra projecten deden op het gebied van duurzaamheid, urban development en de Europese Unie. Daarnaast was ik dit jaar ook onderdeel van het “IBCoMpanion programma” waarbij ik mentor was van een groep eerstejaars van de studie. Dit was zeker een hele leuke ervaring! Ook ben ik nu twee jaar achter elkaar hoofd geweest van een “short-trip committee” van mijn studievereniging waarbij we geweldige drie-daagse trips hebben georganiseerd naar het buitenland!

Aankomend studiejaar ga ik op uitwisseling naar Canada waar ik heel erg naar uit kijk! En voor je het weet wordt het alweer tijd om een master te kiezen. Zelf ben ik geïnteresseerd in de politieke communicatie en ga ik op de Erasmus Universiteit ook een master doen in Global Governence. Gelukkig heb ik nog even om dit allemaal uit te vogelen!

Kortom, ik ben blij met mijn studiekeuze en zit in Rotterdam zeker op mijn plek! Op naar een hopelijk glansrijke toekomst!

MEER ERVARINGEN

Informatiekunde, Universiteit Utrecht

Eise de Vries

Nationalism Studies (Master),
Central European University Budapest

Steef van Gorkum

Commerciële Economie - Innovatie, Hogeschool Arnhem Nijmegen

Senna Cocu