Bittere pil

Enkelen zagen het al aankomen en voor anderen is het een donderslag bij heldere hemel… gezakt voor je havo- of vwo-eindexamen! En daar sta je dan tussen je vrienden met hun feeststemming. Een bittere pil. Misschien kun je met een herexamen de schade nog herstellen, maar als dat niet lukt, wat dan?

Rollercoaster

Allereerst moet je deze teleurstelling emotioneel verwerken. Het lijkt alsof de wereld even stopt met draaien en daarna kom je in een soort rollercoaster van emoties. Geef die emoties de ruimte. Praat erover met vrienden, met je ouders, je leerkrachten. Ook voor hen kan dit een emotioneel proces zijn.

Opties?

Toch moet je al snel beslissingen nemen over jouw volgende stappen Misschien ben je er nog niet echt aan toe maar voor je het weet begint de vakantie en sluiten de scholen. Wat zijn je opties?

Je hebt het merendeel van je vakken niet gehaald

School zal je adviseren om het examenjaar nog eens over te doen. Mocht je niet meer op je huidige school willen blijven dan kun je eventueel in gesprek met een andere school. Je zou ook kunnen kijken naar de mogelijkheden hieronder, maar deze liggen minder voor de hand.

1 – 4 vakken niet gehaald

September- of zomerroute:

Als je 6 vwo niet hebt gehaald, dan kun je nog voor een het havo-diploma gaan. Je laat dan een onvoldoende van een keuzevak vallen en je voegt een update-hoofdstuk toe aan je PWS. Bij je decaan kun je hierover informatie krijgen.

Vavo (Voortgezet Algemeen Volwassen Onderwijs):

Veel grotere ROC’s in Nederland hebben een vavo afdeling waar je losse havo- of vwo deelcertificaten kunt halen om zo je diploma compleet te maken.

Ben je 18 jaar of ouder dan kun je in veel gevallen in aanmerking komen voor de tegemoetkoming schoolkosten.

Wanneer je jonger dan 18 jaar bent word je uitbesteed door de school en kom je in aanmerking voor de Rutte-regeling.

 

Particulier scholen:

Door het hele land kun je ook binnen het particuliere onderwijs deelcertificaten halen. Deze scholen begeleiden intensief en de klassen zijn klein. De kosten hiervoor zijn hierdoor ook een stuk hoger.

 

Mbo – opleiding:

Wanneer je in de vierde, vijfde of zesde klas havo of vwo stopt met school dan mag je instromen in een MBO opleiding. Met een mbo diploma kun je doorstromen naar het hbo onderwijs. Dit is dus een goede optie als je liever een praktische route kiest.

Als je de ruimte en ambitie voelt kun je naast je mbo opleiding zelfs nog enkele deelcertificaten halen op de vavo afdeling van dat ROC. Dit kan belangrijk zijn wanneer de studie van jouw keuze een bepaald vak als ingangseis heeft.

 

Staatsexamen:

Wanneer je denkt dat je geen onderwijs meer nodig hebt, het zelf wel kan en alleen nog het examen wil afleggen dan kun je ook staatsexamen doen. Dit examen vindt tegelijk plaats met de examens van alle scholen in Nederland.

 

Colloquium doctum:

Ben je 21 jaar of ouder dan kun je een colloquium doctum doen bij de studie van de hogeschool of universiteit waar jij wil gaan studeren. Dit is een ingangstoets die test of jij alle kennis hebt om aan de studie te kunnen beginnen. Onderschat deze toets niet!

Creatieve mogelijkheden

  • Als je gezakt bent op compensatiepunten dan kun je in overleg met sommige vavo’s kijken of je je combinatiecijfer (o.a. profielwerkstuk) over kunt doen voor het einde van deze zomer. Dan kun je alsnog gaan studeren.
  • Je kunt vakken omwisselen, mits dat binnen je profiel past. Dus bijvoorbeeld wiskunde B vervangen door wiskunde A.
  • Als je op vwo-niveau eindexamen hebt gedaan kun je de vakken waarvoor je gezakt bent op havo-niveau doen. Je krijgt dan een havo-diploma met de aantekening van welke vakken je op vwo-niveau hebt behaald. Op die manier kun je ook nog een vak laten vallen.
  • Wanneer je maar 1 of 2 vakken doet kun je nog een extra vak erbij nemen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als jouw vakkenpakket nog niet voldoet aan de ingangseisen van een studie die je erna wil gaan doen.
  • Op de Open Universiteit kun je wetenschappelijk onderwijs voor volwassenen volgen. Je koopt dit per cursus in. Als je al weet wat je hierna wil studeren kun je hiermee vast vakken halen van die studie. Overleg goed met de opleiding waar je heen wil of ze je inderdaad een vrijstelling zullen geven.

Vele opties om je weg in te vinden. Sterkte met het uitstippelen van jouw route en veel succes het komende jaar!

Vind je het prettig om met een coach over jouw mogelijkheden te praten, neem gerust contact op met StudiekeuzeOpMaat.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken