5-4-3-2-1-GAAN!
een simpele manier om in beweging te komen

Er is al heel veel geschreven over wat de lockdown doet met jongeren nu hun studie-, school- en sociale leven beperkt zijn door de corona maatregelen. Zelf merk ik ook dat sommige van mijn studiekiezers in een impasse zijn geraakt. Hun leven is een beetje te vergelijken met een oude fles Cola: de prik is eruit.
Ook voor het kiezen van een studie voelen ze minder urgentie en motivatie. Online open dagen zijn lang niet zo bruisend als ‘echte’ open dagen met scholieren die zich een weg banen naar een presentatie in een volle collegezaal. En die online open dagen kun je meestal ook op een later tijdstip nog bekijken.
Of niet… Van uitstel komt dan vaak afstel.

De 5-seconden-regel
Onlangs las ik in een column van Ben Tiggelaar (NRC 13/3/21) over een eenvoudige methode om uitstellen en afstellen tegen te gaan. Het gaat om de 5-seconden-regel van Mel Robbins, een Amerikaanse zelfhulp goeroe.
Zij bedacht de 5-seconden-regel toen ze zelf in een impasse zat en een manier zocht om haar leven opnieuw vorm te geven: “Iedereen kent het gevoel wel dat je een beslissing neemt en dat je jezelf er een paar seconden later al uitpraat. Om onze hersenen te snel af te zijn moeten we binnen 5 seconden fysiek in actie komen.”

Uit je comfortzone
Het werkt zo: Stel, je wilt iemand bellen die een studie doet waar jij graag meer over wilt weten. Dan zeg je hardop: 5-4-3-2-1-GAAN! En je belt.
Eigenlijk geef je jezelf een duwtje in de rug om in beweging te komen en voorkom je uitstel- en afstelgedachten als: “Misschien komt mijn telefoontje nu niet uit” of andere smoesjes om maar niet tot actie over te gaan.
Volgens Robbins is het in beweging komen belangrijk. Dat kan al iets kleins zijn zoals dat telefoontje plegen. Het kan gaan over voor je mening opkomen in de klas of aan dat vervelende klusje beginnen. Door elke dag opnieuw dit soort kleine bewegingen te doen, bouw je vertrouwen op en wordt het steeds gemakkelijker om uit je comfortzone te stappen.

5-4-3-2-1 en studiekeuze
Helpt dit nu ook bij je studiekeuze? Het is het proberen waard. Als je nog geen idee hebt: Tel af van 5 naar 1 en ga je oriënteren, bijvoorbeeld op Studiekeuze123. Ben je er bijna uit maar twijfel je nog tussen twee studies? Regel nu direct die meeloopdag of dat gesprek met een eerste- of tweedejaars student.

En kom je er in je eentje niet uit? Neem dan nu contact op met een van de coaches van Studiekeuzeopmaat voor een kennismakingsgesprek.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken