Vaak hoor ik aan het begin of tijdens het studiekeuzetraject een aantal steeds terugkerende verzuchtingen en of twijfels. En deze onzekerheid kan behoorlijk in de weg gaan zitten. En dat is vooral het geval wanneer onzekerheid doorslaat in belemmerende gedachten. Voorbeelden daarvan zijn: “Ik ben niet slim genoeg”, “Het moet allemaal leuk zijn”, “Ik mag niet verkeerd kiezen”, “Het moet wel de perfecte studie zijn” e.d. Dergelijke ‘stemmetjes in je hoofd’ gaan dan een filter vormen waardoor je naar de wereld kijkt. Het wordt een “selffulfilling prophecy”.
Ik wil het nu hebben over twee specifieke gedachtes.
De één is de gedachte dat je een studie kiest voor de rest van je leven. Dat maakt die keuze wèl heel zwaar en beladen. En is dat zo? Wie weet wat de toekomst nog voor jou in petto heeft en misschien ga je nog een switch maken. Je kunt en zult tijdens de studie nog vaak van idee veranderen, door je ervaringen met de studie, je stages en je keuzevakken. En niet te vergeten het studentenleven. Kortom je ontwikkelt je, niet alleen tijdens de studie maar ook in je loopbaan later. Vraag maar aan ouderen om je heen welke studie ze hebben gedaan en wat voor werk ze nu doen. Dat is vaak geen rechte weg geweest, eerder een kronkelig pad.
De andere gedachte is de twijfel aan de juistheid van je keuze, hoe weet je of de studie die je gaat doen, je over een aantal jaren nog interesseert? Het simpele antwoord is: dat weet je niet en kun je pas beoordelen als het zo ver is. Is dat erg? Nee, dat is niet erg! Inzichten en gevoelens, gedachten en voorkeuren zijn geen vaststaande gegevens. Ze ontwikkelen zich. Je bent nog jong, met een heleboel onderwerpen en gedachtes ben je nog niet in aanraking gekomen. Daar weet je dus niet van of ze bij je passen.
De toekomst willen beheersen, precies willen weten waar je naartoe gaat, elke stap die je zet tot in detail analyseren en voorbereiden, dit zijn dingen die vaak spanning en stress veroorzaken. De perfecte studie bestaat niet, er zijn altijd zaken die je niet zullen bevallen aan een studie. Maar door goed uitzoeken wat je wel en niet leuk vindt aan de studie ben je goed voorbereid, en maak je een bewuste keuze. Later bijsturen kan altijd.
In het studiekeuzetraject inventariseren wij deze belemmerende gedachten en overtuigingen en dagen je uit deze te onderzoeken en te toetsen. Waarom denk je dat je die capaciteiten niet hebt? Wat gebeurt er als je een “verkeerde” studie kiest? Wat is een voordeel van deze overtuiging en wat is het nadeel?
Door je belemmerende gedachten en overtuigingen goed te onderzoeken krijg je een realistischer beeld van jezelf en je mogelijkheden. En kun je op basis van die realistische verwachtingen een keuze maken. Een keuze voor een studie waar je vol vertrouwen en enthousiasme aan kunt beginnen.
Traveler, there is no road, you make your own path as you walk, as you walk, you make your own road, and when you look back , you see the path. (Antonio Machado)
Wil jij hulp bij het maken van de juiste studiekeuze? Hier vind je meer informatie.
Wil je contact met een van onze coaches? Klik op deze link: overzicht studiekeuzecoaches.