De tijd dat je alléén bij scholen en universiteiten (wetenschappelijke) informatie kon halen is voorbij. Misschien heeft de universiteit in zijn huidige vorm zelfs wel z’n langste tijd gehad. Wie zal het zeggen ;-).

Door internet hebben we toegang tot zoveel interessante bronnen. Maar dan moet je ze wel weten te vinden! Er is zoveel en internet (social media) met z’n algoritmes kan je in een bepaalde richting sturen, waardoor je niet eens weet dat de informatie bestaat. En wat is nu ‘echte’ informatie en wat is ‘nep-nieuws’?

Echte informatie
Van scholen en universiteiten wordt verwacht dat zij gedegen met informatie omgaan. Dat ze uitgaan van feiten en/of dat ze zaken van verschillende kanten belichten. Naast het gewone onderwijs hebben deze organisaties inmiddels allerlei soorten webinars/webklassen en Ted-talks online gezet over diverse onderwerpen, waar je ook naar kunt kijken als je (nog) geen student bent.

Verder zijn er een aantal onafhankelijke (gratis) sites met objectieve informatie, zoals o.a. de Universiteit van Nederland (van de gezamenlijke universiteiten in Nederland), Nederland Leert (n.a.v. de coronacrisis opgezet door de overheid) en de Khan Academy (internationale site voor vrij onderwijs voor iedereen).

Wat heeft dit te maken met je studiekeuze?
Denk eens na welke films, series, documentaires, praatprogramma’s, games etc. je boeiend vindt. Wat vind je daar dan zo leuk aan? In hoeverre zou je dat terug willen zien in jouw studie?

Je kunt ook eens op de hierboven genoemde gratis sites kijken en dan met name ‘De Universiteit van Nederland’. Welke onderwerpen spreken je aan? Welke kijk je helemaal af? Welke stop je direct en bij welke blijf je toch nog even hangen? Wat zegt dat dan over je studiekeuze?

Kiezen is niet lastig….
als je weet waarvoor je kiest. Daar heb je informatie voor nodig, die bij voorkeur gedegen en zo objectief mogelijk is. Naast het bestuderen van de informatie kan het ook zeker helpen om daar inhoudelijk over te praten met je ouders, vrienden, decaan of met een studiekeuzecoach.

Veel plezier met informatie verzamelen!

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken