“Aan tafel leest men gene brief, al is die van uw zoetelief”

Deze quote gebruikte mijn moeder als we aan tafel zaten te eten en we afgeleid waren. Ook ik gebruik deze quote vaak tijdens het avondeten als de telefoontjes oplichten en trilgeluiden maken.

Avondeten

Juist het avondeten leent zich er zo goed voor om de dag door te nemen met z’n allen. Wat is er gebeurd op school? Of onderweg naar school? Wie ben je allemaal tegengekomen en hoe was dat? Wat kwam er langs op Social Media? Wat was daarvan leuk of minder leuk? Kortom even aandacht voor elkaar. Zie ook dit filmpje ter inspiratie: Aandacht is het nieuwe goud. Overigens ook de afwas, een wandeling of een autorit lenen zich prima voor een goed gesprek. Het fijne daarvan is dat je elkaar dan niet hoeft aan te kijken.

Studiekeuze

En als je dan toch aan tafel zit en aandacht voor elkaar hebt dan is dat de gelegenheid om het ook over studiekeuze te hebben. En dan niet in de zin van: “Weet je het al?” of nog erger: “Weet je het nu nog niet?” ;-). Maar door vragen te stellen over interesses en linken te leggen tussen huidige activiteiten (bijbaan, sport) en studies. Wellicht helpen deze vragen:

  • Wat vind je leuk aan je baan? Als er een taak mag afvallen, welke zou dat dan zijn? En welke taken zou je er wel bij willen hebben? Met welke studie zou je beter kunnen worden in je baan?
  • Wat doen jullie tijdens de voetbaltraining? Met wie heb je het meeste contact? Wat gaat die eigenlijk studeren? Waarom gaat hij dat doen? Wat vind jij daarvan?
  • Welke netflix-serie kijk je op dit moment? Wat spreekt je aan in die serie? Als je één van de personen zou mogen zijn, welke zou dat dan zijn? Wat doet die precies? Welke studie zou daartoe kunnen opleiden?

Het helpt om als ouders vooral (open) vragen te stellen. Kiezen is een proces, dat doe je niet 1-2-3. Dus neem lekker de tijd en ontdek samen wat interessant is.

Komen jullie er niet uit? Wij helpen graag en stellen daarbij heel veel vragen 😉 : studiekeuze voor scholieren.

“Eet smakelijk en heb een goed gesprek”

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken