Zodra je je HAVO-, of VWO-diploma hebt ontvangen, heb je voldaan aan je kwalificatieplicht, hetgeen betekent dat je in principe zou mogen stoppen met studeren. Je mag dus ook meteen de arbeidsmarkt op. De groep die hiervoor kiest is klein. Verreweg de meeste middelbare scholieren kiezen ervoor om door te studeren, meestal aan een HBO, of Universiteit.

De keuze om door te studeren wordt meestal gemaakt omdat ervan wordt uitgegaan dat een vervolgopleiding betere baankansen geeft en een ook uitzicht op een hoger salaris. Dat lijkt een gegeven, maar is dat genoeg motivatie om een vervolgopleiding tot een goed einde te brengen?Neem Thomas, hij wist na de HAVO eigenlijk niet goed wat hij wilde, maar één ding wist hij zeker, hij ambieerde later een internationale baan. Hij was naar een Open Dag geweest in Maastricht (Hogeschool Zuyd) en European Studies leek hem wel wat. Maar al na een paar maanden zag hij het toch niet meer zo zitten. De vakken vond hij niet interessant en hij stortte zich volledig op het studentenleven. Heel gezellig, maar dat leverde geen studiepunten op. Dit betekende dat hij z’n BSA niet haalde. Het jaar daarop startte hij met een nieuwe studie, International Business, maar ook dat werd geen succes. Waar ligt zoiets nou aan? Een grote kans dat beide studiekeuzes niet vanuit de juiste motivatie zijn gemaakt.

Thomas was wel gemotiveerd om te gaan studeren, maar hij had er niet bij stil gestaan dat je alleen met een goede motivatie in staat bent om ook door de zure appel van minder leuke vakken heen te bijten. Ja, niet alles in het leven is leuk ……

Hoe weet je of je gemotiveerd genoeg bent voor de studie van je keuze?

Vraag jezelf eens af: Ben ik nieuwsgierig naar alle facetten van het vakgebied? Zo niet, denk ik dan dat ik me daarover heen kan zetten, ook al zal dat extra inzet kosten? Wil ik mezelf uitdagen om me te ontwikkelen in vakgebieden die ik nu nog niet beheers, maar die me wel interessant lijken?

En daarnaast: Komen mijn eigen kwaliteiten mij goed van pas bij deze studie? Denk ik dat ik met mijn kwaliteiten goed gekwalificeerd ben om alle vakken te halen? Zie ik mij in de toekomst graag werken in het vakgebied van deze studie?

Als je al deze vragen met ja kan beantwoorden, dan wordt de kans van slagen voor de studie van je keuze een stuk aannemelijker dan wanneer je alleen maar kijkt naar je globale interesse.

En je kansen op een leuke baan na de studie van je keuze? Dat komt in de meeste gevallen wel goed als je een weloverwogen studiekeuze hebt gemaakt. Je studie bepaalt in veel gevallen niet hoe de rest van je werkzame leven eruit zal zien. Dat heb je zelf in de hand, als je ook na je studie weloverwogen keuzes blijft maken.

En wanneer je er nu al achter komt dat je eigenlijk nog geen weloverwogen studiekeuze kan maken? Dan zou je een tussenjaar kunnen overwegen. Dat levert je meer bedenktijd op en meer rust om nog eens naar een aantal Open Dagen en Meeloopdagen te gaan. Ook kan je voor een periode iets nuttigs gaan doen in het buitenland, waardoor je meestal meer levenservaring opdoet. Je leert op een andere manier naar dingen kijken en zult ook jezelf beter leren kennen. Dat zal je sterken bij het maken van keuzes die bij je passen, zoals je studiekeuze.

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken