Afgelopen week kreeg ik weer een telefoontje van een moeder die zich zorgen maakte omdat haar zoon nog geen studiekeuze heeft gemaakt terwijl hij dit jaar eindexamen doet.

Het eindexamenjaar vliegt voorbij, met 3 drukke periodes van schoolexamens en ook het profielwerkstuk vraagt veel tijd. Daarnaast wordt er door veel jongeren op zaterdags gesport, of hebben ze een bijbaantje in het weekend, dus veel tijd voor het oriënteren op een vervolgstudie is er dan niet.

Open Dagen worden wel bezocht, maar zonder een goede oriëntatie vooraf leidt dit vaak niet tot een overtuigende studiekeuze. Het leidt in sommige gevallen juist tot meer onzekerheid bij de leerling. “Ik ging kijken bij Human Resource Management en bij Communicatie, maar allebei de studies leken mij toch niet echt uitdagend. Nu heb ik geen idee meer wat dan wel bij mij zou passen.”

De tijd begint te dringen, de deadline voor de inschrijving voor de meeste studies aan een HBO, of Universiteit is al over 2,5 maand, 1 mei.

Het goede nieuws is, dat er voor 1 mei nog wel een aantal Open Dagen zijn van de diverse onderwijsinstellingen, en ook al zijn veel daarvan pas in maart of april – het is altijd beter om nog ergens te gaan kijken nu het nog kan, al is het alleen maar om de sfeer op te snuiven.

Ook kan er nog prima worden gestart met een studiekeuzetraject. Je leert om op een gestructureerde manier stappen te maken richting je uiteindelijke studiekeuze. Ook krijg je begeleiding bij het uitpluizen van de opbouw van de verschillende studies; Uit welke vakken bestaat het eerste jaar / tweede jaar, etc., Welke specialisaties zijn er mogelijk?, Wat zijn aansluitende Masters?, Hoe zijn de baankansen?, etc. Zo kan je op basis van objectieve informatie vast een voorselectie van studies maken. Voor het proeven van de sfeer zijn Open Dagen, of beter nog Meeloopdagen, dan een zinvolle aanvulling om de uiteindelijke keuze te maken.

Daarnaast is het zo dat de definitieve studiekeuze nog niet voor 1 mei gemaakt hoeft te zijn, want wanneer je je tijdig hebt aangemeld voor één, of maximaal zelfs 4 opleidingen, dan mag je je na 1 mei nog aanmelden voor een andere opleiding. Deze nieuwe opleiding waar je je voor aanmeldt, mag jou de toelating niet weigeren, omdat je je op tijd hebt aangemeld in het hoger onderwijs. Deze opleiding mag deelname aan de studiekeuzecheck wel verplicht stellen. Zorg er dus voor dat je je tijdig voor een opleiding aanmeldt, zodat deelname aan een studiekeuzecheck ook nog mogelijk is voorafgaand aan de start van de betreffende opleiding.

Maar ook in het geval dat het niet lukt om voor 1 mei een “ruwe” studiekeuze te maken, is er nog geen man over boord. De meeste ouders willen misschien wel graag dat hun zoon/dochter meteen na het eindexamen de stap maakt naar het Hoger Onderwijs, maar sommige jongeren hebben meer tijd nodig om die stap te maken en kiezen daarom liever voor een Tussenjaar/Gap Year. Het is wel verstandig om vooraf een goed plan te maken voor de invulling van zo’n tussenjaar, zodat dit jaar behalve extra tijd, ook een bijdrage levert aan de persoonlijke ontwikkeling van de jongere. Ook hierbij kunnen de coaches van StudiekeuzeOpMaat begeleiding bieden.

Kortom, het is voor ouders van eindexamenkandidaten die nog geen studiekeuze hebben gemaakt nergens voor nodig om zich in deze fase zorgen te maken, maar op een positieve manier meedenken kan zeker geen kwaad.

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken