Laatst vond ik een aantal interessante gedachten in de column van Ben Tiggelaar in de NRC van 7 februari jl.

Centraal stond de vraag : hoe maak je verstandige loopbaankeuzes in een samenleving die steeds complexer wordt. Alleen al door de technologie zal ons werk dramatisch veranderen. Veel banen zullen worden overgenomen door computers en robots.

Omscholen en bijscholen zal voortdurend nodig zijn om geen onderdeel te worden van de “nutteloze klasse” volgens historicus en futuroloog Yuval Noah Harari.

Andere vraag: Hoe besteed ik mijn  werkzame leven goed? We zullen in ons werkzame leven zo’n 80.000 (www.80000hours.org)  uur besteden aan werk. Hoe kunnen we die uren zo goed mogelijk besteden aan het oplossen van de belangrijkste problemen in de wereld? Uit onderzoek blijkt dat om je volgende carrièrestap te kiezen, imeer nodig is dan “een goed gevoel” , “passie” of “intuïtie”.  Uit onderzoek blijkt , dat gestructureerde keuzeprocessen beter werken voor het bepalen van je volgende loopbaanstap.

Een rationeel, geordend proces helpt je om je te richten op de factoren die er werkelijk toe doen bij een baan, in plaats van je te laten meevoeren door algemene kenmerken, zoals: hoe bekend is een bedrijf waar ik ga werken?

Dit klinkt ons uiteraard als muziek in de oren, waar wij als StudiekeuzeOpMaat al bijna 10 jaar werken met een beproefd, duidelijk gestructureerde methodiek.  Ook  ons loopbaantraject kenmerkt zich door een duidelijk stappenplan.

Interessant vond ik ook de suggesties van de 80.000 uur-mensen:                                                                                                       

  • richt je op problemen in de wereld die nu nog te weinig aandacht krijgen
  • zoek naar werk waarbij je met je talenten en vaardigheden een verschil kunt maken
  • focus daarbij op de lange termijneffecten.

Daarnaast is ook nog essentieel of de dagelijkse taken die je gaat uitvoeren op zichzelf aantrekkelijk zijn. Vijf criteria bepalen volgens het JCM (Job Characteristics Model) of je werk op de langere termijn een beetje leuk blijft.

  • Je kunt zelf bepalen hoe je je werk doet
  • Je ziet regelmatig resultaat van je werk.
  • Je werk kent genoeg variatie.
  • Tijdens je werk ervaar je of je goed bezig bent of niet.
  • Je werk draagt bij aan het welzijn van andere mensen.

Als de voorspellingen van Harari  een beetje uitkomen dan vertellen computers ons over 20 jaar hoe we ons werkzame leven het best kunnen besteden.

Tot die tijd moeten we zelf kiezen, en het liefst een beetje gestructureerd!

Lees hier de column van Ben Tiggelaar.

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken