door Annette Lehmann

1987: Twee jaar naar Wenen. Maar wat ga ik doen? Ik zoek een opleiding die ik in twee jaar kan afronden. De keuze is dus beperkt.

Eenmaal terug in Nederland kom ik erachter, dat mijn opleiding (business administration aan Webster University) weliswaar boeiend en leuk was, maar geen opening biedt naar een baan die ik ambieer. Verloren jaren? Verkeerde keuze?

Sommige mensen weten al op jonge leeftijd wat ze willen worden. Naar aanleiding van die wetenschap kiezen zij voor een bepaalde studie. Maar wat als je het (nog) niet weet? Waar moet je allemaal aan denken? Waar moet je beginnen? En waarom is het maken van die keuze soms zo ontzettend lastig?

Er zijn verschillende redenen waarom kiezen zo ingewikkeld kan zijn.
– Hoe goed ken je jezelf (kwaliteiten/talenten, behoeftes)?
– Heb je het gevoel dat je aan bepaalde verwachtingen moet voldoen of heb je de vrije keuze?
– Heb je last van faalangst: wat als je “het” niet waar kunt maken?
– Hoe kun je nu kiezen uit zo’n grote hoeveelheid opleidingen?
– Als je met je hart kiest, is er met je hoofd vaak wel een reden te bedenken waarom je die keuze niet zou moeten maken. Hoe ga je daarmee om?
– Wat als je spijt krijgt van je keuze? Als je een bepaalde keuze maakt, sluit je andere wegen af.
– Soms blijf je in cirkels redeneren (je herhaalt steeds dezelfde argumenten) en je komt er gewoon niet uit, je komt niet verder.
– Je hebt de leukste opleiding gevonden, maar de baangaranties zijn laag.

Dit alles kan ertoe leiden, dat het maken van een keuze voor jou een probleem wordt. Je twijfelt over de weg die je moet gaan. Die twijfel kan als onplezierig worden ervaren. Als je altijd alles zeker weet, lijk je sterk. Maar is dat ook zo? Ik denk van niet. Als je twijfelt en je blik openstelt, geef je “ongekende” mogelijkheden een kans. Twijfelaars laten zien dat ze zich willen ontwikkelen.
Hulp van buitenaf kan handig zijn om twijfel om te zetten in een vruchtbare ontdekkingsreis. Om alle zaken op een rijtje te zetten en helderheid te krijgen over je motieven, wensen en mogelijkheden. Waar ben ik nu eigenlijk goed in? Wat vind ik echt leuk, waar word ik enthousiast van? In welke setting voel ik me veilig en kan ik uitdaging vinden? En welke studie past daar dan bij?
De keuze die je nu maakt, is belangrijk. Maar kan ook dienen als tussenstap naar een toekomst die van tevoren niet vaststaat. Als je je doel voor ogen houdt, zou een bachelor van een bepaalde studie de opstap kunnen zijn naar een fantastische master.

Naar mijn eigen studieweg kijkend: Verloren jaren? Verkeerde keuze? Nee, op dat moment niet. Voor mij lagen stad en tijd vast. Mijn keuze was daarop afgestemd. Ik heb geweldige jaren gehad, veel internationale contacten opgedaan (met als gevolg een huwelijksreis naar IJsland), veel geleerd over studeren en zelfstandigheid. En ik wilde iets afronden in twee jaar. Dat is gelukt.
Via wat omwegen ben ik in het onderwijs terecht gekomen. Ik heb me steeds weer afgevraagd of ik op de juiste plek zat en wat ik nog kon doen om me verder te ontwikkelen. Op die manier heb ik iedere gelegenheid aangegrepen door te zoeken, door te leren naar waar ik nu zit, als coach bij StudiekeuzeOpMaat. Maar als ik destijds in Nederland was gebleven, was mijn studiekeuze waarschijnlijk totaal anders uitgevallen.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken