door Marjan Kamphuis

Het kiezen van een passende studie is voor veel jongeren een hele toer en als ouder wil je je kind daarbij zo goed mogelijk ondersteunen. Welke rol kunt u hierbij als ouder spelen: wat is uw invloed en welke stappen kunt u zetten?

De invloed van ouders op de studiekeuze is behoorlijk groot (51% blijkt uit onderzoek). Misschien weet u nog hoe dat bij uzelf is gegaan? Weet u nog óf en in welke mate uw ouders een rol hierin speelden en wat dat tot gevolg had voor uw keuze? Weet u nog wat hielp en wat niet? En hoe ziet u uw rol als ouder nu? Is die hetzelfde als die van uw ouders of doet u het heel anders?

Uw invloed wilt u natuurlijk zo positief mogelijk inzetten. Door een open gesprek met uw kind aan te gaan biedt u uw kind de ondersteuning die het nodig heeft. Wel zijn er een paar valkuilen die u kunt vermijden. Daarom enkele do’s en dont’s op een rijtje:

Do’s: – Stel vooral open vragen – Luister actief – Geef ruimte – Toon respect voor hun ideeën

Don’ts: – Oordeel – Mening – Advies geven (laat ze vrij verkennen en ontdekken wat ze willen)

U kent uw kind als geen ander en door het gesprek met hem/haar aan te gaan kunt u uw kind op weg helpen. Uw kind heeft behoefte aan emotionele ondersteuning en een open communicatie. Het wil geïnspireerd worden door wat u vertelt uit eigen ervaringen en/of die uit uw netwerk en heeft er behoefte aan om door u gemotiveerd te worden op moeilijke momenten.

Welke stappen kunt u inhoudelijk zetten?

Help met uit te zoeken wat belangrijk voor hem is, hoe hij naar zichzelf kijkt en hoe hij zichzelf evalueert: wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik en wat doe ik echt graag?

Oriënteer u op de studies die uw kind interessant vindt en bezoek samen de opleidingen die eruit springen.

Vergelijk de top 3-5 van deze studies op de inhoud door bijvoorbeeld te kijken in studiegidsen. Stel vervolgens vragen over hoe het emotioneel en rationeel voelt:

“Voelt het goed en waarom, lijkt het je verstandig en zie je jezelf daar rondlopen, wat moet je doen om de studie tot een succes te maken en wat heb je daarvoor nodig?”

Tot slot zijn er nog een aantal organisatorische hobbels te nemen. Veel opleidingen stellen specifieke eisen en verwachten dat de aankomende student allerlei activiteiten onderneemt om kans te maken op een plaatsing. Houd daarom (samen) goed de data in de gaten van Open Dagen, Meeloopdagen, Toetsdagen etc. en vooral ook de inschrijfdatum van 1 mei 2014. Op die dag moet uw kind in ieder geval ingeschreven staan wil hij in september kunnen starten. Bovendien zijn er opleidingen die willen dat de aspirant-student in de week na het eindexamen voor verdere selectie beschikbaar is. Houd er dus rekening mee met het boeken van een welverdiende vakantie.

Ondertussen wens ik alle ouders en studiekiezers een plezierig en succesvol keuzeproces toe.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken