door Maarten Kerkhofs

Al eerder op deze blog heb ik beschreven hoe mijn psychologisch onderzoek bij defensie verliep. Dit onderzoek is maar een klein onderdeel van een groter geheel. Laat ik hier, voor studenten/ werkzoekenden en natuurlijk ook mijn medecoaches, de hindernisbaan eens weergeven in een overzicht.

1) Stap een bestaat uit het aanmelden op de website van www.werkenbijdefensie.nl. Zorg dat je een correct emailadres heb. Dus niet masterpower@hotmail.com of spicegirl94xxx@gmail.com, maar gewoon je voor en achternaam op een bepaalde manier. Dit emailadres gaat namelijk voornamelijk in het begin gebruikt worden als communicatiemiddel. Eenmaal een account te hebben aangemaakt ga je naar een voorlichting. Deze voorlichting is verplicht voordat je je mag/kan aanmelden via de website voor een vacature.

2) Heb je jezelf aangemeld dan moet je heel wat administratieve zaken in gaan vullen, paspoort en bankpasje kopiëren etc.

3) Als je aanmelding is binnen gekomen vindt administratieve voorselectie plaats. Dit is een selectie op basis van o.a. de Nederlandse nationaliteit, leeftijd en schoolopleiding. Dit kan best een tijdje duren.

4) Je bent door de eerste ronde! Nu volgt de psychologische selectie (hier heb ik eerder over geschreven). De uitnodiging daarvoor krijg je per post. Eerst vul je de vragenlijst in. Daarna volgen de overige stappen van de psychologische selectie: een interview en een capaciteitentest, zie ook https://www.studiekeuzeopmaat.nl/psychologisch-onderzoek-bij-defensie/. Houdt ook hier rekening met het feit dat het wat langer kan duren voordat ze je uitnodigen.

5) Je bereidt je het beste voor op deze dag door fit en uitgerust bij de test te verschijnen. Ben je niet in optimale conditie, laat dit dan weten. Zorg dat je op tijd vertrekt, eenmaal militair is tijden halen zeer belangrijk. Pak dus een trein “te vroeg”. Of overnacht bij een familielid of vriend(in) in de buurt van Amsterdam. Veel mensen vallen bij deze keuring al af omdat ze het thuis niet op orde hebben of financiële problemen hebben. Dit is een veel voorkomend probleem, houdt daar dus rekening mee.

6) Op naar de kazerne! De selectie en keuring worden centraal uitgevoerd op de Marinekazerne in Amsterdam = leuk, ben je daar ook weer een keer geweest.

7) Tijdens het psychologisch onderzoek wordt gekeken dus of je het juiste kennisniveau, de juiste (karakter)eigenschappen, vaardigheden en instelling hebt voor de functie die jij graag wilt. Op de testjes heb je dus bijna geen invloed. Maar in het gesprek natuurlijk wel, zorg dat je op jezelf kan reflecteren, is belangrijk! En zorg dat je haarfijn uit kunt leggen waarom je dit wilt.

8) In het interview dat wordt afgenomen, kun je vragen verwachten over je werk en leefomstandigheden maar ook je vrijetijdsbesteding. Ga daar dus niet lopen verkondingen dat je elk weekend “wasted” bent met vrienden of lekker chill elke vrijdag wat jointjes wegrookt.

9) De uitslag krijg je na afloop van je onderzoek meteen. De bevestiging komt per post. Positief? Je gaat door, er wordt meteen een afspraak gemaakt voor de medische keuring. Negatief? Dan wordt met je besproken wat de reden is. Ook wordt gekeken, of er een andere geschikte functie bij Defensie is. Gaat het feest helemaal niet door, dan mag je het over een jaar weer proberen. Zorg dan de volgende keer dat je alles op orde hebt wat je hoorde in de feedback.

10) Wil je weten hoe het advies tot stand is gekomen? Dan kun je schriftelijk een resultatengesprek aanvragen.

11) Een militair moet een goede lichamelijke conditie hebben. Daarom krijg je een medische keuring die bestaat uit verschillende onderzoeken:

  1. Tijdens de gehoortest moet je hoge en lage tonen onderscheiden. Vermijd daarom twee dagen van tevoren lawaaibronnen. Dus geen grote headset op tijdens het gamen of muziek luisteren en al helemaal niet op de weg er naartoe met oortjes in. Zorg dat je de rust hebt gepakt.
  2. Tijdens de ogentest wordt gekeken naar gezichtsscherpte, dieptezicht en kleur onderscheidend vermogen. Dat gebeurt zonder bril of contactlenzen.
  3. Een militair moet een gezond hart hebben. Daarom wordt een hartfilmpje gemaakt in rust en tijdens inspanning. Er wordt meteen gekeken of je de sporttest veilig kunt afleggen.
  4. Nog even doorbijten! Bij het tandheelkundig onderzoek wordt gekeken of je kaak of gebitsafwijkingen hebt die voor problemen kunnen zorgen.
  5. Op het eind van de dag word je dan eindelijk fysiek beoordeeld. Je legt een sporttest af die bestaat uit een krachttest (je mag in de apparaten gaan duwen en die meten je kracht) en een conditietest (doormiddel van te fietsen met iemand figuurlijk achter begin je, dan krijg je plots een lekke band maar heb je niet genoeg tijd om hem te plakken. Uiteindelijk mag je dan ook nog met die persoon achterop en die lekker band de Mont Ventoux beklimmen!) Zorg dat je niet opgeeft, liever iemand die daar alles onderkotst en alles geeft dan iemand die denkt ik heb de limiet gehaald, ik stop ermee!

12) Uiteindelijk kom je terecht bij de beslissend arts, die bekijkt alles en beoordeelt in welke cluster (1 t/m 4) je komt en of je dus geschikt bent voor de betreffende functie.

13) Dan ben je bijna klaar, het is alleen nog maar wachten op de uitslag van het veiligheidsonderzoek. Je solliciteert namelijk naar een veiligheidsfunctie. Zo wordt er gekeken of je een strafblad hebt en of je “gevaarlijke” organisaties steunt. Natuurlijk wordt ook je familie doorgelicht en is het belangrijk dat je je social media netjes afschermt, OOK als je eenmaal bent aangenomen. Eenmaal bij Defensie aangenomen betekent dat je een voorbeeldfunctie hebt.

14) Blijk jij in staat te zijn een militaire functie te vervullen, dan krijg je na het aanstellingsgesprek een schriftelijke bevestiging van je aanstelling en word je militair

Hoe lang duurt dit allemaal? Het kan 3 maanden duren maar ook een jaar. Het is maar net hoe alle onderzoeken verlopen, wanneer jij tijd hebt en of het veiligheidsonderzoek goed verloopt.

Let op bij vliegers: de selectie en keuringen van alle luchtvaart gerelateerde functies bij de Koninklijke Marine en de Koninklijke Luchtmacht worden uitgevoerd door het centrum voor Mens en Luchtvaart in Soesterberg. Dit traject verschilt op een aantal punten van de selectie die ik hierboven heb beschreven.

Vragen of ervaringen horen? Mail naar maarten@studiekeuzeopmaat.nl

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken