door Marline Tjeenk Willink

365 dagen, 175 droombanen, 1 missie….

Op 15 november heb ik de decanenochtend van de studiebeurs in Zwolle bijgewoond. Prima georganiseerd door medewerkers van verschillende MBO-opleidingen rondom Zwolle, die ook de beurs hebben georganiseerd. Het programma bestond uit een inspirerende lezing door Joost Veldman van “Doe je Droombaan” gevolgd door een bezoek aan een stagebedrijf. In mijn geval een bezoek aan Het Zonnehuis, één van de zorglocaties van Zorgcombinatie Zwolle.

Maar om een lang verhaal kort te maken……. 175 banen dus in 365 dagen. Dat heeft Joost gedaan. En op die manier ontdekte hij wat een baan een droombaan maakt. Wat je daarvoor nodig hebt en wat vooral ook niet. Dat de droombaan van de een niet hetzelfde is als van de ander, maar dat alle mensen met een droombaan een aantal dingen gemeen hebben en één daarvan is plezier!

Al luisterend dacht ik…. wat een prachtige manier om te ontdekken waar je passie nu echt ligt.

Als ik dat doortrek naar de jongens en meisjes die wij coachen dan daag ik hen graag uit om dezelfde ervaring op te doen als Joost. Trek eropuit, ga eens praten met je leraar en vraag hem uit waarom zijn vak een mooi vak is en wat hij er voor gedaan heeft. Praat met de tandarts waarom zij gekozen heeft voor dit beroep. Hoor je buurman uit wat hij doet op zijn werk en hoe zijn dag eruit ziet als systeembeheerder. Of bel die vriendin van je moeder eens die werkt bij de politie.

Stel veel vragen, kies niet te snel, maak lijstjes met voor- en nadelen en maak op die manier het zoekproces leuk. Ook dat is al een ‘droomstudie’ op zich.

En als je dit lastig vindt kun je altijd het boek van Joost lezen waarin een heleboel inspirerende droombanen staan. En bedenk daarbij dat jouw droombaan en ook jouw droomstudie bestaan als je er goed over nadenkt en er vervolgens voor durft te kiezen.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken