Enige tijd geleden verscheen er een artikel in de NRC over keuzestress, in de Amerikaanse media tegenwoordig ook wel aangeduid met FOBO: fear of better options.

We kenden al FOMO: fear of missing out (angst om iets te missen) en nu dus FOBO….

Het artikel illustreert een relaxed avondje thuis: een maaltijd bestellen (144 categorieën waaruit kan worden gekozen) en daarna een filmpje kijken (3.000 titels op Netflix): 1/5 van de vrije avond werd besteed aan keuzes maken.

Er is zoveel te kiezen en uit onderzoek blijkt dat mensen liever een keuze maken uit 2 soorten jam dan uit 10 soorten jam: hoe meer keuze, hoe meer mensen geneigd zijn om niet te kiezen.

Maaltijden, films, jam: geen urgente problematiek, maar wat als de keuze gaat over je studie?

Sommige jongeren zijn geneigd elke optie af te wegen, want wát als ik die ene leuke studie mis?

Deze mensen worden maximizers genoemd: zij blijven maar zoeken, want de perfecte optie móet ergens zijn. Achteraf blijkt deze groep dan ook nog te twijfelen of het écht de juiste beslissing is… Hoe nu omgaan met het verschijnsel FOBO bij studiekeuze?

Bij belangrijke keuzes zoals je studie is het goed om vóóraf criteria op te stellen: waar moet mijn ideale studie aan voldoen? Wil je Engelstalig? Kleinschalig? Dichtbij huis? Toegepast? Wiskundig? Breed? Onderzoekend? Wat past bij jóu? Sommige dingen ontdek je pas door bijvoorbeeld een open dag te bezoeken waarbij je ontdekt hoe leuk je bijvoorbeeld een bepaalde studiemethode vindt. Maar door goed naar jezelf te kijken is een eerste lijstje van criteria niet heel moeilijk om te maken.

En wanneer je die criteria duidelijk hebt…. vallen er ineens al een heleboel studies af.

In de methodiek van StudiekeuzeOpMaat voer je gesprekken, maak je opdrachten en o.a. een interessetest; met als resultaat o.a. een eerste lijst van criteria waaraan jouw studie moet voldoen. Stap voor stap brengen we je steeds verder in het keuzeproces en ontdek je steeds beter wat voor jou écht belangrijk is. En dat is precies waar het om gaat bij keuzestress!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken