door Adine Tjeenk Willink

Alle stappen in het studiekeuzeproces zijn doorlopen, te weten:

Je bent je bewust van het proces waarin je zit, je accepteert enige spanning en onzekerheid, je verkent je mogelijkheden vrijblijvend en stelt persoonlijke criteria op. Met deze informatie vergelijk je keuze alternatieven. Vaak ben je al naar open dagen geweest en heb je nog mee gedaan aan een aantal meeloopdagen. Meestal volgt hieruit als vanzelf de beslissing. Je merkt dat je keuze je energie geeft en je tot verdere acties beweegt. Hierdoor raak je in je keuze bevestigd.

Soms zijn er dan toch nog twijfels…..! En deze onzekerheid kan je behoorlijk in de weg gaan zitten. En dat is vooral het geval wanneer onzekerheid doorslaat in belemmerende gedachten.

Voorbeelden daarvan zijn: “ Ik ben niet goed genoeg”, “Ik ben niet slim genoeg”, “Anderen komen veel makkelijker door een selectie heen dan ik”, “Dan voldoe ik niet aan de verwachtingen die anderen van mij hebben” e.d. Dergelijke ‘stemmetjes in je hoofd’ gaan dan een filter vormen waardoor je naar de wereld kijkt. Het wordt een self fulfilling prophecy.

“Kiezen” speelt zich af tussen twee polariteiten, angst en verlangen. Je wilt wel kiezen maar soms roept het zoveel ambivalente gevoelens op dat het een blokkade gaat vormen om een keuze te maken. Het gaat dan niet meer om de vele keuzemogelijkheden op zich, maar om de angst voor het onbekende, angst om te falen, angst voor onzekerheid, etc.

In het studiekeuzetraject inventariseren wij een aantal van deze belemmerende gedachten en overtuigingen en dagen je uit deze te onderzoeken en te toetsen. Waarom denk je dat je die capaciteiten niet hebt? Wat is een voordeel van deze overtuiging en wat is het nadeel?

Door het stellen van dergelijke vragen, maar ook door het geven van specifieke opdrachten zorgen we ervoor dat je een realitycheck doet en goed onderzoekt of je jezelf niet onnodig beperkingen oplegt.

Doordat je jezelf onderschat, de lat onnodig hoog legt of niet alle mogelijkheden in kaart heb gebracht.

Door je belemmerende gedachten en overtuigingen goed te onderzoeken krijg je een realistischer beeld van jezelf en je mogelijkheden. En kun je op basis van realistische verwachtingen een keuze maken. Een keuze voor een studie waar je vol vertrouwen en enthousiasme aan kunt beginnen.

Traveler, there is no road, you make your own path as you walk, as you walk, you make your own road, and when you look back , you see the path. (-Antonio Machado)

 

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken