door Heleen Pelle
Als zelfstandige studiekeuze-coaches is het een hele uitdaging om op de hoogte te zijn en te blijven van het enorm gedifferentieerde aanbod van studies in Nederland.
Om die reden gaan wij een aantal keer per jaar op bezoek bij een Hogeschool, of een Universiteit waar we ons grondig laten voorlichten door Opleidingscoördinatoren en studenten.
Onlangs bezochten we de Universiteit van Amsterdam, locatie Science Park. Deze locatie ligt in de Watergraafsmeer, aan de rand van Amsterdam en dit is de thuisbasis van alle studies van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica en van de studies van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies.Je vindt hier bacheloropleidingen zoals Wiskunde, Scheikunde, Natuur & Sterrenkunde, Biologie, Informatica, Biomedische Wetenschappen, Psychobiologie, Kunstmatige Intelligentie en Informatiekunde, maar ook het Amsterdam University College en de interdisciplinaire bachelor onderwijsprogramma’s Future Planet Studies en Bèta-gamma. Deze twee Bachelor’s trekken studenten die een brede interesse hebben, in zowel de exacte, als in de sociale en geesteswetenschappen.
Bèta-Gamma is wel exacter dan Future Planet Studies. Dit blijkt al uit de toegangseisen: Bij Bèta-Gamma wordt gevraagd om de vakken Wiskunde B, Natuurkunde en Scheikunde in je eindexamen, terwijl je met een C&M-profiel + Aardrijkskunde en Economie al terecht kan bij Future Planet Studies. Dat neemt niet weg dat er toch ook bij Future Planet Studies veel aandacht gaat naar een Natuurwetenschappelijke invalshoek van vraagstukken ten aanzien van de toekomst van onze planeet. Dus er wordt wel van de studenten verwacht dat ze geïnteresseerd zijn in Biologie, Scheikunde en Natuurkunde en ook bereid zijn om zich de basis van deze vakken eigen te maken.
Bij beide studies leren studenten om complexe problemen te tackelen met een interdisciplinaire kijk. Met name bij Bèta-Gamma werkt het erg verrijkend om voor grote vak-overstijgende opdrachten samen te werken met studenten die bv. Natuur- en Sterrenkunde, of Kunstmatige Intelligentie studeren. Na het eerste jaar van Bèta-Gamma kies je als Major een andere studie/discipline, maar daarnaast blijf je middels thema-onderwijs geconfronteerd worden met complexe bèta-gamma opdrachten waarbij je steeds weer samenwerkt met je medestudenten die andere Majors hebben gekozen.
Bij Future Planet Studies wordt er niet direct samengewerkt met studenten uit andere disciplines, maar leren de studenten al in een vroeg stadium van de studie hoe ze complexe problemen ten aanzien van de toekomst van de aarde kunnen ontrafelen in deelproblemen die beter te overzien zijn. De studenten leren creatief en kritisch te denken en ook bij deze studie wordt er vanaf het tweede jaar een Major gekozen. Deze Major kan natuurwetenschappelijk-, of maatschappelijk van aard zijn.
Ik kan me goed voorstellen dat beide studies een goede basis vormen voor de leiders van de toekomst. Steeds vaker blijkt immers dat we niet meer alleen met een economische bril kunnen kijken naar vooruitgang op onze de wereld. Met een interdisciplinaire achtergrond zullen leiders meer begrip hebben van en voor andere vakgebieden en daar zal de hele wereld wel bij varen. Hoop ik……