Door Marjan Kamphuis

 

Met deze hartekreet begon alweer ruim twee jaar geleden het boeiende studiekeuzetraject met Frederique. Na twee studies afgebroken te hebben, omdat deze niet bij haar pastte wist ze echt niet meer wat ze wilde en wat ze moest kiezen. Samen zijn we aan de slag gegaan en na afloop van het traject stuurde ze mij haar verslag:

Na te zijn gestopt met Geneeskunde en Nederlands Recht, werd het toch wel tijd om erachter te komen wat ik nu wel leuk vind. Dit in combinatie met mijn (weinige) zelfvertrouwen wat betreft studeren en tenslotte het gebrek aan een realistisch toekomstbeeld, zorgden ervoor dat ik dit studiekeuzetraject ben gaan doen. Dankzij mijn ouders kwam ik in november 2013 bij Studiekeuze op Maat (Eindhoven) terecht.

Ik heb er veel tijd in gestoken, heb veel uitgezocht, ben naar open dagen en meeloopdagen geweest en heb last but not least ook moeilijke keuzes moeten maken. Ik heb momenten van enthousiasme, nieuwsgierigheid en blijdschap gehad, maar ook momenten van chaos en onzekerheid. Dit was niet altijd gemakkelijk of leuk maar met de tijd leer(de) ik dat ik dit traject alleen heb kunnen afronden doordat ik daar doorheen heb gebeten.

Het is nu maart 2014 en ik kan eindelijk met zekerheid zeggen wat ik wil gaan studeren: Aardwetenschappen. Een studie waarvan ik niet eens wist dat deze bestond.

Ik heb me, door dit traject, beter dan ooit georiënteerd en weet dan ook zeker dat dit de goede keuze is. Ik verheug me enorm op het moment dat ik aan de slag mag gaan met deze studie. Als ik er nu op terugkijk, ben ik blij dat ik dit heb gedaan. Ik ben zekerder dan ooit over mijn (toekomstige) studie en heb een stuk meer zelfvertrouwen dan voorheen. Als het zou moeten, zou ik het zo weer doen.   

Vorig jaar kreeg ik deze update van haar:

Hoi Marjan!

Hoe gaat het? Ik ben sinds een week of 2 terug uit Spanje omdat ik hier alweer mijn laatste blok (veldwerk) had.

Ik wilde je graag even mailen om te vertellen dat ik mijn Propedeuse in 1x heb gehaald, ik mee ga doen aan het Honours Programme én per komende augustus de functie van Hoofd Onderwijs zal gaan vervullen binnen de facultaire studentenraad der FALW.

Het gaat ontzettend goed met mijn studie en ik krijg er geen genoeg van. Ik weet dat ik het al vaker heb gezegd maar ik ben je heel dankbaar, vooral nu ik zie waar ik nu ben en wat ik allemaal doe (en wíl doen).

Door naar zichzelf te kijken en vandaar uit zorgvuldig uit te zoeken wat ze echt wilde heeft zij voor zichzelf de weg vrijgemaakt om te worden wie ze is. Het was een prachtig traject voor ons beiden, omdat Frederique in haar kracht kon gaan staan. Binnen niet al te lange tijd zal ze haar bachelor halen.

 

Wilt u meer lezen over hoe het onze studiekiezers vergaat neem dan eens een kijkje op de site van StudiekeuzeOpMaat onder de rubriek:

“Hoe gaat het met?”

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken