De laatste weken hebben wij steeds vaker te maken met zeer onzekere studiekiezers. Dat heeft alles te maken met deze chaotische Corona-tijd. Alles loopt anders dit eindexamenjaar en ook eerstejaars studenten raken vaker de weg kwijt. Onze klanten vragen zich vaker dan anders af “Waar ben ik eigenlijk mee bezig? Heb ik met deze studie nog wel een gunstig toekomstperspectief?

Tja, waarom kies je er überhaupt voor om door te studeren? Deze vraag stellen wij tijdens een studiekeuzetraject aan al onze klanten. De antwoorden op deze vraag zijn zeer divers:

  • Ik wil het maximale uit mezelf halen
  • Ik wil verder studeren om later veel geld te kunnen verdienen
  • Ik wil later een goede baan waarmee ik in mijn eigen onderhoud kan voorzien
  • Ik weet nu nog niet wat ik wil, dus ik wil studeren om te ontdekken wat ik later wil worden

Het valt hierbij op dat veel (aankomend) studenten behoorlijk ambitieus zijn en streven naar een succesvol leven.

Populaire studies voor de ambitieuze studenten waren de afgelopen jaren vaak studies zoals International Business Administration, Bedrijfskunde, Econometrie en Economics & Business Economics. Overigens is het niet zo dat deze studies noodzakelijk zijn om later rijk te worden. Zie dit artikel over wat de rijksten der aarde hebben gestudeerd.

Maar nu we door deze hevige Corona-crisis vrijwel zeker in een recessie terecht zullen komen, is het nog maar de vaag of dit nog wel de studies zijn waarmee je in de toekomst succesvol zal zijn.

Zullen de grote bedrijven nog wel blijven streven naar groei en winstmaximalisatie? Zal het thema “duurzame groei” niet steeds belangrijker worden? En zouden niet veel meer mensen in gaan zien dat de maatschappelijke gezondheid veel meer waard is dan individueel bezit?

Als je ambitieus bent en ook iets voor de maatschappij van morgen wil betekenen, dan zullen er naast specialisten op velerlei gebied, ook hoog opgeleide mensen nodig zijn die complexe maatschappelijke uitdagingen (wicked problems) vanuit verschillende disciplines en vanuit een internationale invalshoek kunnen benaderen. Een aantal studies die hier bij aansluiten zijn o.a.:

Mijns inziens doe je er altijd goed aan om jezelf verder te blijven ontwikkelen. Ik ben ervan overtuigd dat de toekomst sowieso gebaat is met de inzichten van veelzijdige professionals.

Als coaches van StudiekeuzeOpMaat begeleiden we je daarom ook graag bij het vinden van de studierichting die aansluit bij je interesses, je talenten en bij je persoonlijkheid.

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken