door Marline Tjeenk Willink

Bijna je bachelor binnen en dan begint het keuzeproces weer van voren af aan…

Werd laatst gemaild door een studente Politicologie die me vertelde dat ze het op dezelfde manier had aangepakt als we samen gedaan hadden tijdens haar studiekeuzetraject vier jaar geleden: eerst je speelveld vergroten door een aantal mogelijke masters naast elkaar te zetten en dan trechteren maar. Daarbij de vragen stellend die ook tijdens haar studiekeuze aan de orde waren gekomen. Resultaat een master Intelligence & International Security aan het King’s College in Londen.

En dit voorjaar werd ik benaderd door een student Journalistiek die al een master had gevonden in Boedapest, maar twijfelde of hij niet beter een master in Nederland kon gaan doen. Die had hij alleen nog niet gevonden. Samen uitgeplozen hoe de Hongaarse master in elkaar zat en vervolgens een aantal vergelijkbare masters in Nederland gevonden. Met behulp van gesprekken met docenten en studenten van de verschillende masters tot de conclusie gekomen dat hij toch naar Hongarije ging. Ondanks het tweejarig verblijf ver weg van huis. Misschien was dat wel de grootste hobbel?! Waarover we het dan ook uitvoerig gehad hebben tijdens onze gesprekken.

Hoe vind je nu tussen al die mogelijke masters de master van jouw keuze? Vergroot in ieder geval eerst je blik door buiten je eigen universiteit te kijken en misschien zelfs wel internationaal. Tenslotte kun je altijd terug naar je eigen universiteit, maar dan weet je wel wat er verder te koop is. En kom je er ook achter wat je allemaal interessant lijkt.

Op de universitaire mastersite vind je informatie over de masters in Nederland. Ook staan er links naar de eigen mastersites van de universiteiten. Masters elders in Europa kun je vinden op de site Mastersportal. En wil je nog verder weg dan kun je eens kijken naar het landenoverzicht op de site van WilWeg. Zie voor meer informatie over buitenlandse masters één van onze eerdere blogs.

De volgende stap is dat je de masters met elkaar gaat vergelijken. Als je dat gestructureerd aanpakt en overlegt met o.a. studieadviseurs, kom je uiteindelijk op de master en de plek die het beste bij jou past. Een leuk en spannend proces om te doorlopen, ook al is het af en toe best lastig!

CONTACT

Meer weten? Mail, bel of whatsapp ons en kom vrijblijvend kennismaken